Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Intervenţia de urgenţă în cazul unui atac cerebral
Un accident vascular cerebral are loc atunci când o arteră care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocată de un cheag de sânge. Efectul este, potrivit medicilor de pe site-ul sfatulmedicului.ro, că partea corpului care este controlată de zona lezată a creierului nu mai poate funcţiona normal. La apariţia simptomelor unui atac vascular cerebral este necesar tratamentul de urgenţă. Dacă se începe tratamentul medical imediat după apariţia simptomelor, celulele nervoase afectate permanent vor fi mult mai puţine. Simptomele care pot să apară într-un accident vascular cerebral, potrivit medicilor de specialitate, sunt: dureri de cap severe, stare de amorţeală, confuzie, slăbiciune, ameţeli, tulburări de mers, de vorbire, de înţelegere, de vedere, de echilibru, greaţă, vărsături, febră, convulsii, inconştienţă, comă.
Tratamentul de urgenţă în cazul unui accident vascular cerebral depinde de localizarea şi de cauza formării cheagului. Trebuie luate măsuri pentru stabilizarea semnelor vitale, folosindu-se inclusiv medicamente.
Dacă atacul este diagnosticat în primele 3 ore de la începutul simptomelor, pacientului i se administrează medicamente pentru dizolvarea chegurilor, numite ”activator tisular de plasminogen (t-PA)”, care pot creşte sansele de supravieţuire şi de recuperare. În cazul în care accidentul vascular cerebral este hemoragic, utilizarea de t-PA este periculoasă. Alegerea de a utiliza sau nu t-PA trebuie evaluată rapid în camera de gardă de către medicii de la urgenţă. Se poate administra şi aspirină, singură sau în asociere cu un alt medicament antiagregant plachetar. Aspirina nu se recomandă în următoarele 24 de ore după administrarea de activator tisular de plasminogen. Se pot recomanda şi alte medicamente: cele pentru controlarea nivelului glicemiei, pentru febră sau pentru convulsii. În funcţie de tipul de accident vascular cerebral, de zona pe care acesta a afectat-o, de rezultatele investigaţiilor paraclinice se poate alege tratamentul medical sau tratamentul chirurgical. (C. Ciocan)