Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Intervenţii de mare amploare pentru stingerea incendiilor
Pompierii sunt în alertă în toată țara din cauza amplorii deosebite a incendiilor de vegetație izbucnite la nivel național. Focarele au apărut ca urmare a acţiunilor intenţionate ale persoanelor care, în această perioadă, aprind resturile vegetale pentru a-și igieniza terenurile. Situația este gravă, a anunțat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
Incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit, în ultimele patru zile, peste 8.000 de hectare la nivel naţional, din care aproximativ 4.200 de hectare doar duminică, fiind afectate 15 judeţe (Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Sibiu, Teleorman şi Vâlcea), a informat ieri Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Două persoane şi-au pierdut viaţa în judeţele Vâlcea şi Maramureş, iar alte două au fost rănite, printre care un pompier din Caraş-Severin. Pentru a sprijini operaţiunile de stingere în zonele greu accesibile, o aeronavă Spartan a armatei a efectuat mai multe aruncări de apă în Caraş-Severin, în timp ce două elicoptere Black Hawk ale Ministerului Afacerilor Interne au acţionat în Hunedoara şi Vâlcea.
Ieri, incendiile mai erau active în cinci judeţe (Alba, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea), iar pompierii depuneau eforturi pentru a stinge focarele rămase şi a evalua pagubele. IGSU a făcut apel la populație să oprească arderea necontrolată a miriștilor, care este interzisă prin lege şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 la 100.000 de lei.
Șeful DSU, Raed Arafat, a convocat duminică o conferință de presă pentru a atrage atenția asupra gravității situației. „În luna ianuarie, a fost vorba de 650 de hectare arse, în luna februarie - 4.400 de hectare, iar în luna martie, numai în primele opt zile, 4.600 de hectare arse. (…) Zeci de ore, sute de ore, s-a intervenit numai în ultimele zile, iar la Hunedoara a apărut şi un fenomen al fumului dens, care a îngreunat intervenţia pe cale aeriană a elicopterului”, a spus Arafat, potrivit Agerpres.
Oficialul a făcut apel la autorităţile locale să le explice oamenilor despre pericolul incendiilor de vegetaţie și a menționat că a solicitat sprijinul Bisericii pentru a transmite mesajul instituțiilor de urgență. „La solicitarea noastră, preoţii din zonele rurale vor citi un mesaj, am rugat să fie citit în fiecare săptămână după slujbă, cât trecem prin această perioadă”, a precizat șeful DSU. Potrivit acestuia, pompierii au aplicat până duminică amenzi în cuantum total de 43.000 de lei, în judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Maramureş, Vâlcea. De asemenea, au fost întocmite 15 dosare penale. (C.Z.)