Râuri din nouă judeţe, respectiv Satu Mare, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Vâlcea, Olt şi Dolj, se aflau ieri sub cod portocaliu de inundaţii, în urma avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. În judeţul Buzău, peste 1.400 de persoane din satele Terca şi Ploştina au rămas izolate, după ce drumul care leagă cele două localităţi a fost distrus de o viitură produse pe râul Slănic. Primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter, a precizat că viitura s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a ploilor abundente, dar şi a topirii zăpezii.
“Situaţia este extrem de gravă. Acum centralizăm pagubele şi transmitem situaţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Prefecturii şi Consiliului Judeţean. Dacă ploile se opresc, am putea rezolva situaţia în două-trei zile, dacă nu, Dumnezeu ştie“, a spus primarul comunei Lopătari.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Sorin Gheorghe, de miercuri şi până joi dimineaţă, în Buzău s-au înregistrat 22 de litri pe metrul pătrat de precipitaţii, la Râmnicu Sărat 25 de litri pe metrul pătrat, iar la Bisoca 30,8 litri pe metrul pătrat.
Tot din cauza ploilor abundente, 14 case din satul Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost inundate ieri dimineaţă, iar una a fost afectată de o alunecare de teren. Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a precizat că în zonă au căzut peste 35 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care s-a produs o viitură pe Valea Gătejelor din centrul satului.
“Apa a intrat în subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodării, dar nimeni nu a păţit nimic. Din fericire, nu sunt nici victime umane, nici printre animale“, a declarat primarul.
Potrivit specialiştilor Sistemul de Gospodărire a Apelor, debitele râurilor au crescut întrucât precipitaţiile abundente sub formă de ploaie au fost dublate în aceste zile mai călduroase ţi de topirea unei cantităţi însemnate de zăpadă de la munte.