Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Invadarea Ucrainei, un pericol real sau un joc al declarațiilor?
De mai multe săptămâni, NATO, SUA şi UE acuză Rusia că intenționează să invadeze Ucraina, ceea ce Moscova dezminte. Printre războiul declaraţiilor, ameninţări cu represalii şi recentul summit virtual Joe Biden-Vladimir Putin, iată patru întrebări ce pot ajuta la înţelegerea acestei crize, conform unei analize publicate de France Presse.
Prima întrebare pe care și-o pun analiștii de la France Presse, citați de Agerpres, este dacă o invazie este, cu adevărat, realistă?
Din punct de vedere militar, experţii se îndoiesc că este iminentă o ofensivă rusă în plină iarnă şi împotriva unei armate ucrainene experimentate după cei şapte ani de conflict în Donbas. Mai este și precedentul din aprilie, când Rusia a comasat, la fel, circa 100.000 de militari la frontieră, stârnind temeri ale unei invazii, care în cele din urmă nu a avut loc.
Totuşi, armata rusă are capacitatea de a acţiona foarte rapid, cum a dovedit-o la anexarea Crimeii în 2014 şi apoi în sprijinul oferit separatiştilor din estul Ucrainei.
Ce vrea Putin?
Moscova a subliniat, în ultimii ani, că nu va accepta încălcarea unor „linii roşii”, una dintre ele fiind legată de ambiția Ucrainei de aderare la NATO. La summitul virtual pe care l-a avut marţi cu Joe Biden, Vladimir Putin a cerut „garanţii juridice” care să excludă posibilitatea intrării Ucrainei în NATO, o chestiune nenegociabilă pentru liderul rus care acuză ţările occidentale că nu şi-au respectat promisiunea făcută la sfârşitul Războiului Rece că NATO nu se va extinde către Est. „Rusia are dreptul să-şi protejeze securitatea”, a declarat miercuri Putin, adăugând că a lăsa NATO să se apropie fără a reacţiona ar fi „criminal”. În paralel, Moscova doreşte un dialog cu Washingtonul pe teme precum stabilitatea strategică sau dosarul nuclear iranian, iar tensiunile legate de Ucraina fac parte din acest joc diplomatic.
Ce vor Statele Unite?
La summitul cu Putin, Biden l-a ameninţat pe acesta cu sancţiuni „nemaivăzute vreodată” în cazul unei ofensive împotriva Ucrainei și cu o consolidare a prezenţei militare americane în Europa de Est. Totuşi, Biden a respins posibilitatea trimiterii unor trupe care să sprijine direct Ucraina, iar Washingtonul şi europenii au spus clar de mai multe ori că nu se pune problema ca Ucraina să adere la Alianţă. În același timp, Washingtonul doreşte reluarea cooperării cu Rusia în chestiuni precum securitatea cibernetică sau dezarmarea. Care este situaţia pe teren? Pe frontul din estul Ucrainei, unde din 2014 ucrainenii se confruntă cu separatiştii proruşi, situaţia este tensionată, dar nu pare să se fi deteriorat în ultimele săptămâni, conform monitorizării OSCE. De partea frontierei ruse, sunt într-adevăr desfăşuraţi zeci de mii de militari, dar o mare parte dintre ei sunt rămaşi acolo din aprilie. (C. Z.)