Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Învăţământul profesional, promovat în judeţele ţării
Avantajele şi perspectivele pe care le oferă învăţarea unei meserii prin intermediul unui agent economic aflat în parteneriat cu şcoala sunt prezentate în judeţele Braşov, Sibiu, Alba, Timişoara, Arad şi Hunedoara. Anul viitor, proiectul „Caravana Meseriilor“ va fi extins la nivelul întregii ţări.
Proiectul „Caravana Meseriilor“, iniţiat de Clubul Economic German din Braşov DWK şi susţinut de Ambasada Germaniei la Bucureşti, Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi de Cluburile Economice Germane din Sibiu şi Timişoara, a debutat în această săptămână la Şcoala Generală nr. 30 din municipiul Braşov.
Proiectul îşi propune să informeze elevii şi părinţii despre avantajele şi perspectivele pe care le oferă învăţarea unei meserii şi să promoveze învăţământul profesional dual, ca alternativă de succes. „Vrem să promovăm în toată ţara acest proiect de formare profesională în sistem dual. Sistemul funcţionează foarte bine la Braşov odată cu înfiinţarea Şcolii Profesionale Kronstadt, care deja a dat prima promoţie de absolvenţi în acest an care au reuşit toţi să se angajeze într-o companie din Braşov. Trebuie să promovăm peste tot în ţară acest sistem care este unul de succes. (...) Unul dintre mesajele cele mai importante pentru părinţi şi copii este că aceşti tineri intră într-o echipă care va avea grijă de ei“, a declarat preşedintele Clubului Economic German din Braşov, domnul Werner Braun, citat de Agerpres. Şcolile profesionale în sistem dual, care au contract cu agenţii economici, reprezintă o soluţie pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor. În acest sistem, elevii au şansa de a obţine un contract cu o companie care poate garanta un viitor loc de muncă după terminarea şcolii profesionale.
Până la sfârşitul anului, „Caravana Meseriilor“, care este improvizată într-un microbuz în care se află câteva staţii de lucru moderne demonstrative, unde elevii pot exersa viitoarele lor meserii, se va deplasa în şcoli din judeţele Braşov, Sibiu, Alba, Timişoara, Arad şi Hunedoara.
La evenimentul de lansare a fost prezent şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti, domnul Werner Hans Lauk, care a punctat că în economia actuală este foarte importantă pregătirea factorului uman: „Cred că pentru noi toţi nu este foarte simplu să ne adaptăm dezvoltării tehnologice continue şi trebuie să înţelegem că atât partea tehnică, cât şi profesiile se schimbă din ce în ce mai repede“. Totodată, ambasadorul a subliniat că un viitor sigur şi cert pentru tineri este dat şi de pregătirea profesională calificată care, alături de diploma obţinută, le va facilita găsirea unui loc de muncă bine remunerat.
Ministerul Educaţiei va susţine şi pe viitor acest proiect care va fi extins în toate judeţele ţării începând cu anul viitor. „Iniţiativa acestui proiect - «Caravana Meseriilor» a venit în urmă cu câteva luni, ideea i-a aparţinut domnului Werner Braun, de la Clubul Economic German din Braşov, iar Ambasada Germaniei la Bucureşti a venit cu sprijinul moral şi material substanţial pentru ca această caravană să meargă în toată ţara. Vom merge din judeţ în judeţ, acolo unde sunt agenţi economici care vor să se promoveze, care au nevoie de forţă de muncă şi care au înţeles că dacă nu-şi pregătesc forţa de muncă din timp, riscă să-şi închidă afacerea“, a declarat responsabilul cu învăţământul profesional din Ministerul Educaţiei, domnul Stelian Fedorca, care a mai precizat că „şcoala profesională nu va mai fi acel lucru rău care i se poate întâmpla unui elev“. (Oana Nistor)