Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Investigație pe piața lemnului din România
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a prezentat oferta de masă lemnoasă care va fi pusă în circuitul economic în anul 2020 şi calendarul licitaţiilor publice principale. Astfel, Romsilva va recolta anul viitor din pădurile statului 9,5 milioane de metri cubi de lemn, adică 1% din cât există la ora actuală, cu un preţ de referinţă neschimbat de 114 lei/metru cub. Pe de altă parte, este în derulare o investigație a Consiliului Concurenţei asupra pieţei lemnului din România, ale cărei rezultate vor fi anunțate la sfârșitul acestui an.
La anul ne propunem să recoltăm din pădurile statului 9,5 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă 1% din cât există, a spus directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, într-o dezbatere în care a prezentat oferta pentru 2020.
În ceea ce priveşte preţul de referinţă al masei lemnoase, şeful Romsilva a precizat că acesta rămâne neschimbat, 114 lei/mc, în condiţiile în care preţul de vânzare „a căzut” cu 25% faţă de anul trecut, din cauza volumului de lemn în exces existent pe piaţa europeană.
„Nu există nici un temei, când piaţa îţi scade, să umbli la acest preţ de referinţă, consolidat de câţiva ani. Cred că sunt patru ani de când îl ţinem. Este acelaşi, de 114 lei/metru cub”, a precizat directorul general al regiei, adăugând că preţul de vânzare a scăzut de la 226 de lei/mc, anul trecut, la 169 de lei/mc în 2019.
Potrivit sursei citate, din cei 9,5 milioane mc aprobaţi să fie recoltaţi, 5,8 milioane mc vor fi vânduţi la licitaţie către agenţii economici, iar 3,7 milioane mc vor fi recoltaţi de Romsilva şi vânduţi pe piaţă, ca lemn de foc pentru populaţie la un preţ competitiv, sau pentru industrializare și mobilă, în cazul materialului lemnos de calitate superioară.
Licitaţiile publice principale vor avea loc în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2019.
„Există în cultura silvică ideea de an forestier, asta înseamnă că pregăteşti anul următor începând din septembrie. (…) Suntem singura instituţie care avem planuri de gospodărire a pădurilor de aproape 100 de ani şi pe care le reînnoim din zece în zece ani”, a arătat Mihăilescu.
Pe de altă parte, la finele lunii septembrie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara că în acest an va finaliza o investigaţie mai amplă demarată în urmă cu trei ani pe piaţa masei lemnoase din România.
Investigaţia are în vedere posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice.
Din cele 6,5 milioane de hectare de pădure cât există în evidenţa fondului forestier naţional în România, 3,113 milioane de hectare se află în proprietatea publică a statului, fiind administrate de Romsilva.