Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Investiții în renovările clădirilor din România
Investiţiile în renovarea energetică a clădirilor reprezintă o prioritate pentru atingerea ţintelor României în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice. Potrivit ministrului energiei, până în 2030, aproximativ 13 miliarde de euro vor fi alocați pentru renovarea clădirilor publice şi private, rezidenţiale şi nerezidenţiale care nu îndeplinesc standardele actuale privind consumul de energie.
În prezent, potrivit datelor europene, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce numai 1% dintre acestea sunt supuse unor renovări eficiente din punct de vedere energetic în fiecare an. De aceea, Comisia Europeană a lansat, la sfârșitul anului trecut, inițiativa numită „Valul de renovări ale clădirilor”, prin care se vor lua numeroase măsuri, inclusiv prin intermediul planurilor naționale de relansare, care să stimuleze proprietarii de clădiri, dar şi autorităţile publice să deruleze lucrări de renovare energetică.
În România, sectorul rezidenţial are cea mai mare pondere a consumului de energie (aproximativ 81%), în timp ce toate celelalte clădiri la un loc (birouri, şcoli, spitale, spaţii comerciale) reprezintă 19% din consum. „În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi abordate renovările clădirilor publice şi private, de nivel moderat, pentru care reducerea minimă a consumului de energie şi a emisiilor de CO2 va fi de 30%, precum şi renovările aprofundate pentru care reducerea minimă a consumului de energie şi a emisiilor de CO2 va fi de 60%”, declara recent ministrul român al energiei, Virgil Popescu, după o reuniune informală cu omologii săi din statele UE.
Potrivit acestuia, conform strategiei naţionale de renovare pe termen lung, până în 2030, aproximativ 13 miliarde de euro vor fi investiți în renovarea clădirilor publice şi private, pentru a îndeplini angajamentele europene privind rata de renovare, reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Un instrument util pentru cei care vor să afle cât de eficientă energetic este locuința în care locuiesc a fost creat în cadrul programului România Eficientă. Este vorba de un așa-numit Calculator de Eficienţă Energetică, accesibil la adresa http://calculator.romania-eficienta.ro/, care poate fi utilizat de toţi consumatorii casnici, indiferent de regiune ori de tipul locuinţei (casă sau apartament la bloc).
După ce parcurge trei paşi simpli - alegerea locaţiei, descrierea locuinţei şi tipul de consumator - utilizatorul poate vizualiza consumul mediu anual de energie, cheltuielile estimative aferente şi cantitatea anuală de emisii de dioxid de carbon, precum și pierderile de căldură din locuinţă sau ce economii poate obţine în urma renovării. (C. Z.)