Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Investiții majore în infrastructura de apă din Satu Mare şi Brăila
Comisia Europeană a aprobat două investiţii majore din Fondul de coeziune, în valoare totală de 357 de milioane de euro, pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi de epurare a apelor uzate din judeţele Satu Mare şi Brăila.
Prin aceste proiecte se va furniza locuitorilor din cele două județe apă potabilă de bună calitate, se vor reduce scurgerile de ape reziduale şi se vor îmbunătăţi serviciile de tratare a apelor reziduale, asigurându-se, în acelaşi timp, conformitatea cu directivele UE privind calitatea apei potabile şi tratarea apelor reziduale. Proiectele vor stimula, de asemenea, dezvoltarea socio-economică locală, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
„Politica de coeziune a UE vizează inclusiv protejarea şi îmbunătăţirea calităţii celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructură extinsă şi modernizată pentru apă şi ape reziduale va îmbunătăţi accesul la apă, va reduce poluarea solului şi a apei şi va contribui la protejarea biodiversităţii. Prin sporirea siguranţei apei şi prin contribuţia la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei şi a mediului, aceste proiecte vor ameliora condiţiile de viaţă ale populaţiei locale”, a afirmat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Reţeaua de distribuţie a apei din judeţul Satu Mare va fi extinsă cu 260 km, iar reţeaua de ape uzate cu 450 km. Conductele vechi vor fi înlocuite şi vor fi construite noi puţuri, staţii de tratare, staţii de pompare şi rezervoare.
Investiţia din Brăila vine în continuarea a trei proiecte anterioare de îmbunătăţire a funcţionării şi întreţinerii sistemelor de apă şi ape uzate din patru sisteme judeţene de alimentare cu apă şi 14 aglomerări urbane. (C. Z.)