Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Iran: Ruptură între preşedintele Ahmadinejad şi ayatollahul Ali Khamenei
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, ultraconservator, nu se mai bucură de sprijinul pe care liderul spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei, i-l oferea după învestirea sa în funcţia supremă în stat, în vara lui 2005, iar prăpastia între cei doi lideri de la Teheran se adânceşte, apreciază cotidianul „International Herald Tribune“. Această concluzie se bazează pe faptul că, până nu demult, ayatollahul Khamenei, care are ultimul cuvânt în probleme de stat în Iran, îşi exprima deschis sprijinul faţă de Ahmadinejad, ori de câte ori ultimul era criticat de oponenţi politici iranieni. Această atitudine a încetat, însă, în ultimele luni.
„Acum, când Iranul nu mai se află sub ameninţarea unui atac militar, toate contradicţiile interne ies la suprafaţă“, a apreciat Said Leylaz, un analist politic şi economic. „Cea mai mare greşeală pe care americanii au comis-o frecvent împotriva Iranului a fost adoptarea unei abordări radicale, creând astfel un teren propice pentru ca radicalii să preia controlul asupra ţării“, a continuat sursa citată. „Khamenei l-a sprijinit pe Ahmadinejad deoarece credea în sloganurile lui privind ajutorarea săracilor. Performanţa sa economică a fost însă dezastruoasă şi, cu siguranţă, luna lor de miere a încetat“, notează acelaşi comentator politic şi economic. Pe de altă parte, Ali Khamenei l-a numit luna trecută pe Mohammad Zolghadr, un lider militar intransigent, în funcţia de adjunct al şefului Basij, o miliţie formată din voluntari, iar preşedintele Ahmadinejad l-a destituit. De asemenea, Mahmoud Ahmadinejad a reacţionat vehement după ce fostul negociator în dosarul nuclear iranian a efectuat o vizită în Egipt ca reprezentant special al ayatollahului.