Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Iranul sfidează lumea în criza nucleară
„Iranul nu va retrage «o iotă» din drepturile sale nucleare“, a declarat preşedintele Mahmoud Ahmadinejad sâmbătă, ziua unui termen stabilit de occidentali pentru a primi un răspuns la o ofertă a lor în disputa asupra ambiţiilor atomice ale Teheranului. Ahmadinejad a făcut aceste afirmaţii într-un comunicat publicat pe site-ul prezidenţial, după convorbiri la Teheran cu preşedintele sirian Bashar al-Assad. Potrivit comunicatului, Assad a declarat la rândul său că, pe baza acordurilor internaţionale, orice ţară, inclusiv Iranul, are dreptul să îmbogăţească uraniu şi să deţină centrale electrice nucleare.
Occidentalii acuză Iranul că încearcă să obţină arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil. Iranul, al patrulea mare producător mondial de petrol, respinge aceste acuzaţii. Occidentalii au acordat Iranului două săptămâni, începând de la 19 iulie, pentru a răspunde la oferta lor de a se ţine la distanţă de impunerea unor noi sancţiuni ale ONU, dacă Teheranul îngheaţă extinderea activităţii sale nucleare. Iranul, statul islamic care a exclus în mod repetat oprirea programului său nuclear, a respins ideea de a avea două săptămâni la dispoziţie pentru a răspunde. Pe de altă parte, Israelul este tot mai îngrijorat de ameninţarea lui Ahmadinejad. „Iranul se îndreaptă către un progres major în programul său de înarmare nucleară“, a avertizat la Washington vicepremierul israelian, Shaul Mofaz. „Estimăm că, în 2009, Iranul va obţine capacitatea de îmbogăţire şi că, în 2010, va avea posibilitatea să realizeze o producţie de uraniu în scopuri militare“, a avertizat Shaul Mofaz, el însuşi născut în Iran.