Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Isărescu face previziuni optimiste
Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în acest an va depăşi estimările autorităţilor, de 1,5%, dacă va fi un an agricol bun."
Un an agricol bun ar genera un venit suplimentar de aproximativ un miliard de euro la buget, ceea ce s-ar traduce printr-o creştere a PIB-ului de 2,5%, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Duminică, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, anunţa că producţia de grâu a României a depăşit 7 milioane de tone, cu peste 1,5 milioane tone de grâu în plus faţă de producţia anului trecut, din care 60% din producţie "este de o calitate foarte bună". Inflaţia, în scădere Banca Naţională a revizuit în scădere proiecţia de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, la fel ca şi cea pentru 2012, revizuită de la 3,6% la 3,5%. "Datele privind inflaţia au început să arate mai bine. Sperăm ca cel puţin în perioada de vară îmbunătăţirile să fie substanţiale", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, care a mai precizat că cererea de consum trenează în continuare. În ceea ce priveşte anunţatele creşteri salariale în sectorul de stat, guvernatorul BNR a subliniat că o astfel de creştere trebuie atent cântărită. "Discuţia despre salariile bugetarilor, ca despre toate salariile, nu este corectă. Bugetarii reprezintă doar o pătrime. Mai sunt alte trei milioane şi ceva de salariaţi, şi ei sunt cei care suportă, de fapt, şi salariile bugetarilor. (...) Eu aş avea mai multă grijă din punct de vedere al comunicării pe acest subiect", a declarat guvernatorul BNR. "Suntem şi pregătiţi, şi cu arma la picior, gata de intervenţie" Întrebat dacă România este pregătită să facă faţă unui nou val de criză, Isărescu a spus răspicat "Da". "Suntem şi pregătiţi, şi cu arma la picior, gata de intervenţie. Avem clarificate şi instrumentele, şi cadrul juridic. Dacă lucrurile se vor întâmpla, ştim cum să acţionăm. Avem acea poliţă cu FMI. E o poliţă mare. Nu e numai un acord de împrumut, e un program de reformare, are componente de mai multe feluri", a declarat acesta. Isărescu a adăugat că acum se vede că acordul încheiat cu FMI a fost o măsură bună, care "a atacat chestiuni care acum devin foarte clare pentru toate ţările".