Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Isărescu: Perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârşit
Inflaţia este în creştere, dar pe termen mediu prognoza nu este încă alarmantă, iar majorarea preţurilor la curent şi la gaze este tranzitorie, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de acum două zile, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a luat miercuri decizii care vizează menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu corespunzător ţintei de inflaţie de 2,5%, „într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile”, arată BNR într-un comunicat preluat de Agerpres. Între decizii se numără menţinerea ratei dobânzii cheie la 1,25% pe an.
Referindu-se la prognoza inflaţiei pe termen mediu a BNR, guvernatorul Mugur Isărescu a apreciat că aceasta nu este „încă” alarmantă, deși există o tendință de creștere cauzată de scumpirile la energie. „Două lucruri sunt evidente şi reies şi din comunicat, şi din analiza situaţiei internaţionale. Perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârşit. Acum în discuţie este numai ceea ce economiştii spun ieşirea. Cum se iese din această perioadă de stimulare chiar excesivă, puternică, a creşterii economice, inclusiv cu dobânzi scăzute. (…) Certitudinea este că tendinţa este spre normalitate, spre revenirea la normalitate. Şi asta depinde bineînţeles şi de presiunile inflaţioniste. Asta este un lucru cert. Al doilea lucru cert este că noi ne pregătim (…) pentru ce va urma. Prognoza noastră este că inflaţia este în creştere. Este însă legată de preţuri administrate pe care nu putem să le influenţăm. Ultimele majorări anunţate la gazele naturale vor împinge indicele ceva mai sus, (dar, n.r) este un fenomen tranzitoriu (…). Deci prognoza noastră pe termen mediu, cea la care ne uităm în primul rând, nu este încă, spun eu, alarmantă. Folosesc cuvântul «încă» pentru că sunt foarte mulţi factori care acţionează în acest sens”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres, după ședința Consiliului de administraţie al BNR.
Totodată, întrebat despre datoria publică în creştere, guvernatorul a apreciat că ar fi bine să fie menţinută sub 60%. „Punctul de vedere al Băncii Naţionale este că o datorie publică mai mică este în avantajul ţării, din punctul de vederea al inflaţiei, al stabilităţii financiare. Dar având în vedere nevoia de resurse, şi interne, şi externe, creşterea pe datorie nu este o excepţie, ci dimpotrivă. Dacă vă uitaţi la nivelul Uniunii Europene, cam aceasta este regula”, a declarat Mugur Isărescu.
El a mai menţionat că este nevoie de reforme, inclusiv în domeniul fiscal, de creşterea veniturilor, o disciplină mai severă în domeniul cheltuielilor, evitarea multiplelor excepţii în domeniul încasărilor bugetare. (C. Z.)