Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Isărescu: „Preţurile vor creşte, într-o primă fază, cu 3%“
Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, va conduce, într-o primă rundă, la o creştere a preţurilor cu 3%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care consideră că "efectele de runda a doua vor fi modeste", respectiv o creştere de 1% a preţurilor.
Efectul probabil de runda întâi al majorării TVA asupra preţurilor de consum va fi de aproximativ 2,9%, transmiterea majorării de cinci puncte procentuale a cotei de TVA asupra indicelui preţurilor de consum fiind de 75%, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. "Efectul de runda întâi va fi, undeva, la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariul de bază, pentru că există un deficit pronunţat de cerere şi că piaţa ţărănească este, în mare parte, nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", a spus Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a explicat că, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA va fi, undeva, la 4%. La finele lunii iunie, Guvernul a decis să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%. Imediat, în şedinţa din 30 iunie, Consiliul de Administraţie al BNR a blocat scăderea dobânzii de politică monetară, anunţând trecerea la o gestionare "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar. La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8%, potrivit ultimelor evaluări. Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3%, plus/minus un punct procentual. Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.