Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Italia a intrat în „iarnă demografică“
Populaţia de vârstă şcolară din Italia se va reduce cu un milion de elevi în următorul deceniu din cauza scăderii natalităţii şi a continuării „exportului de creiere”, a anunţat ministrul italian al educaţiei, Giuseppe Valditara, informează Reuters.
Potrivit acestuia, numărul copiilor de vârstă şcolară va coborî la 6 milioane în anul şcolar 2033-2034, de la 7,4 milioane în 2021, ca urmare a faptului că numărul elevilor scade anual cu 110.000-120.000. Scăderea numărului de elevi ar putea să provoace şi reducerea numărului profesorilor până la 558.000 în anul şcolar 2033-2034, de la peste 684.000 în prezent.
„Scenariul este alarmant”, a declarat ministrul într-un mesaj video difuzat la o conferinţă dedicată acestei crize. La conferință a participat și Papa Francisc, care a avertizat, la rândul său, că Italia se confruntă cu „o iarnă demografică”.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul naşterilor a scăzut în Italia la un nivel istoric de sub 400.000 în 2022, a 14-a scădere anuală consecutivă, iar populaţia a coborât la 58,8 milioane de locuitori.
Scăderea şi îmbătrânirea populaţiei reprezintă un motiv major de îngrijorare pentru a treia ţară ca mărime din zona euro, deoarece fenomenul determină o scădere a productivităţii şi costuri mai mari pentru bunăstarea populaţiei, în condițiile în care Italia are deja cele mai mari cheltuieli cu pensiile dintre cele 38 de state membre în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OCDE.
Încercând să ajute familiile, Guvernul italian a adoptat un pachet legislativ ce include o scutire de la taxele pe venituri suplimentare pentru angajaţii care au copii, ce pot ajunge până la 3.000 de euro per angajat. (C. Z.)