Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Italia, detronată din poziţia de lider mondial al vinului
Producţia de vin a Uniunii Europene ar urma să scadă cu 6% în acest an, ca urmare a căderii de două cifre înregistrate de marii producători, Italia şi Spania, cauzată în special de condițiile meteo, a anunţat Comisia Europeană (CE), potrivit Reuters.
În prima sa estimare cu privire la 2023, Executivul comunitar prognozează că producţia de vin a UE se va situa la aproximativ 150 de milioane de hectolitri, în timp ce producţiile din Italia şi Spania sunt aşteptate să scadă cu 12%, respectiv 14%, comparativ cu cele din 2022.
În Italia, ploile, canicula şi dăunătorii au devastat atât de mult viile, încât ţara îşi va pierde titlul de cel mai mare producător mondial de vin în favoarea Franței, care va redeveni lider pentru prima dată în ultimii nouă ani. Potrivit euronews.com, producția este slabă mai ales în centrul peninsulei (-20% față de 2022) și în sud (-30%), unde podgoriile au fost atinse de mană, care s-a extins și a compromis o mare parte a viței-de-vie. Per total, Italia va produce mai puțin de 44 de milioane de hectolitri, cea mai mică cifră din ultimii șase ani.
În Franța, Ministerul Agriculturii a estimat că producţia de vin din acest an va fi similară cu cea din 2022 şi cu 3% peste media de 46 milioane de hectolitri din ultimii cinci ani, în timp ce Comisia Europeană anticipează 45 de milioane de hectolitri, cu 1% mai mult decât anul trecut.
„Dat fiind declinul producţiei în Italia, este de aşteptat ca Franţa să devină cel mai mare producător de vin din UE în 2023/24”, informează CE. O revenire a producţiei de vin este prognozată de Executivul comunitar şi în cazul Germaniei (creştere de 16%), precum şi în Portugalia (creştere de 15% în ritm anual). (C. Z.)