Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Italia își salvează cu bani europeni satele părăsite
Douăzeci și unu de sate aproape abandonate, multe din sudul Italiei, vor fi readuse la viață cu ajutorul fondurilor care vor intra în Peninsulă prin planul european de redresare. „Astăzi, adevărata bogăţie a Italiei stă în aceste sate mici”, spune primarul micului Calascio, subliniind că multe astfel de localități, aflate momentan în declin, ar putea deveni „o forţă de relansare a economiei”.
Italia este cel mai mare beneficiar al megaplanului de relansare european de 750 de miliarde de euro, deoarece economia sa a suferit cel mai sever șoc din UE din cauza pandemiei. Cifrele arată că Italia a avut o cădere a PIB-ului de 8,9% şi că a trecut prin cea mai gravă recesiune de după al Doilea Război Mondial. Potrivit planului său național de redresare și reziliență aprobat de Comisia Europeană, Italia va beneficia, în următorii 5 ani, de 191,5 miliarde de euro.
Cea mai mare parte a planului italian este dedicată „revoluţiei verzi” (68,6 miliarde de euro), în investiţii în energii regenerabile. Pe locul doi ca finanțare este capitolul „digitalizare, inovare, competitivitate şi cultură” care beneficiază de 49,2 miliarde de euro. Aici intră investițiile în atracţiile culturale din Peninsulă, reabilitarea studiolui de film Cinecitta, dar și un interesant proiect de restaurare și revitalizare a unor sate aproape părăsite.
Ineditul proiect, în valoare de aproximativ 420 de milioane de euro, are pe listă 21 de sate pe cale de a fi complet abandonate, iar unul din acestea este Calascio, situat pe un versant de munte la est de Roma, înconjurat de vârfurile înzăpezite din Abruzzo.
Primarul de aici, Paolo Baldi, un fost ghid montan originar din Roma, care în 1993 a restaurat o casă părăsită în care s-a mutat împreună cu familia, are la dispoziție 20 de milioane de euro pentru a readuce localitatea la viaţă, scrie AFP. Suma reprezintă nu mai puţin de 154.000 de euro pe cap de locuitor.
Localitatea, cândva prosperă datorită oieritului și comerţului cu lână, mai are 130 de locuitori, față de 2.000 la începutul secolului trecut. În ultimii 12 ani, aici au fost doar trei naşteri, iar satul nu are magazin alimentar sau şcoală.
În schimb, vechiul său castel, care atrage o sută de mii de turişti pe an, este încă în picioare, iar primarul intenţionează să direcționeze peste 4,6 milioane de euro pentru a-l repara. Alte 7,5 milioane de euro vor fi alocate unei structuri hoteliere formate din mai multe case abandonate şi încă un milion unui muzeu.
Ministrul culturii, Dario Franceschini, se bazează pe acest tip de proiect pentru a relansa turismul în regiunile părăsite, mai ales în sudul mai sărac, şi pentru a reduce presiunea asupra unor destinaţii precum Veneţia, ai căror locuitori şi-au părăsit casele din cauza turismului în masă. (C. Z.)