Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Italia vrea să scape de ţiganii infractori veniţi din România
Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a expus marţi, în faţa comisiei pentru Afaceri Constituţionale a Senatului italian, principiile directoare ale „pachetului de legi ale siguranţei“ propus de Guvern, printre care şi simplificarea procedurilor de expulzare a infractorilor rromi din România. „Dinspre România are loc un adevărat exod determinat de condiţiile de non-viaţă în care trăiesc (ţiganii) în acea ţară“, a declarat Amato în faţa comisiei senatoriale. „Am vorbit chiar astăzi despre acest lucru cu reprezentantul Guvernului român, care şi-a confirmat disponibilitatea de a coopera“, a adăugat el, introducând în discuţie subiectul expulzării rromilor români, deveniţi cetăţeni comunitari după aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007.
„Sunt convins că decretul legislativ din februarie, care actualizează directiva referitoare la stabilirea cetăţenilor comunitari (pe teritoriul italian) conţine o eroare tehnică, responsabilă pentru reducerea posibilităţii de expulzare“, a subliniat ministrul. Directiva prevede expulzarea numai pentru motive grave de ordin public şi siguranţă publică şi stipulează că o condamnare penală nu atrage automat după sine expulzarea.
Amato a explicat că legea actuală poate fi interpretată în sensul că pentru expulzarea unui infractor, nu este neapărat nevoie de o condamnare penală.
Amato a spus că în virtutea proiectului de decret-lege pentru combaterea infracţionalităţii, autoritatea expulzării străinilor pe motive de siguranţă publică, ce revine în prezent Ministerului de Interne, ar urma să treacă în sarcina prefecţilor.
Prin atribuirea acestei autorităţi prefecţilor, procedurile de expulzare a infractorilor străini ar fi simplificate şi s-ar desfăşura cu mai multă rapiditate.