Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Italienii antirasişti apără drepturile ţiganilor
Asociaţiile de imigranţi şi mişcările antirasiste din Italia vor organiza la Roma, la 20 octombrie, o amplă manifestaţie în sprijinul drepturilor imigranţilor şi pentru abrogarea imediată a legii Bossi-Fini, care prevede ca expulzarea dictată pe cale administrativă de prefectul provinciei în care a fost arestat imigrantul ilegal să fie executată imediat prin însoţirea la frontieră de către forţa publică. La 20 octombrie, vor ieşi în stradă şi reprezentanţi ai etniei rrome şi sinti. Este semnificativ faptul că acest lucru se întâmplă tocmai la Roma, unde situaţia acestor imigranţi devine tot mai critică.
Prefectul Romei, Carlo Mosca, a recunoscut recent că cele o mie de persoane care ar urma să locuiască în viitoarele tabere - care ar urma să adăpostească în principal ţigani - sunt prea multe la număr. Acordurile semnate de primarul Romei Walter Veltroni cu România au nemulţumit însă mişcările antirasiste, care cred că, după evacuările violente efectuate de Poliţia Municipală, ar putea urma valuri de repatrieri voluntare. Asociaţiile antirasiste cred că atitudinea negativă faţă de imigranţi, şi în special faţă de ţigani, le creează acestora o neîncredere faţă de autorităţile statului şi avertizează că mulţi italieni cu convingeri politice de stânga au început să aibă atitudini fasciste.
În replică, actorul comic italian Beppe Grillo, cunoscut pentru criticile aduse scenei politice a ţării, consideră că ţiganii veniţi din România sunt „o bombă cu ceas ce trebuie dezamorsată“. Actorul crede că o ţară „nu poate descărca asupra cetăţenilor săi problemele cauzate de zeci de mii de rromi din România care vin în Italia“.
Grillo îi critică direct pe premierul Romano Prodi şi guvernul său. Deşi obiecţia autorităţilor este întotdeauna aceeaşi - „România este în Europa“, Grillo se întreabă: „Dar ce este Europa? Migraţii sălbatice ale unor persoane fără un loc de muncă dintr-o ţară în alta? Fără cunoaşterea limbii, fără posibilitatea de primire?“