Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Italienii vor să producă în România cel mai bun vin
Enologii italieni vor să producă în România cel mai bun sortiment de vin din lume, în apropierea localităţii Peştera, din judeţul Constanţa, cu ajutorul unei investiţii sută la sută româneşti, în valoare totală de 8 milioane de euro.
Primul sortiment de vin realizat în România pe domeniul "Bogdan", în apropierea localităţii Peştera, din judeţul Constanţa, va apărea pe piaţă în 2013, urmând ca alte şase sortimente de vin să fie produse începând cu 2014. "Avem ambiţia să producem aici cel mai bun vin din lume, pentru că am găsit un teren foarte bun, mult entuziasm, dar şi parteneri interesaţi nu numai de partea financiară, care este sută la sută românească în acest proiect, ci şi de partea calitativă a lucrurilor", a declarat enologul italian Luca Maroni la un eveniment de degustare de vinuri italiene organizat la Ambasada Italiei la Bucureşti. Strugurii vor fi crescuţi fără îngrăşăminte chimice Specialiştii italieni, împreună cu cei români, au înfiinţat o plantaţie de viţă-de-vie de 155 de hectare de pe care s-ar putea produce două milioane de butelii de vin. Recordul pe care vor să-l doboare enologii italieni constă şi în faptul că strugurii vor fi prelucraţi prin tehnologii biodinamice. "Vom stabili un record mondial, pentru că, la ora actuală, nu mai există în lume o firmă care să prelucreze struguri pe 155 hectare de teren şi să-i transforme în vin prin metode biodinamice, ceea ce înseamnă că nu se vor pune îngrăşăminte chimice în pământul cultivat cu viţă-de-vie, ci se va prelucra astfel încât viţa să ia ce este necesar din pământ", a spus Luca Maroni. Enologul italian a precizat că vor exista pe domeniul "Bogdan" trei linii de producţie: una universală, economică, o alta intermediară şi una de top, iar sortimentele de vin vor fi, printre altele, din gama Pinot Noir, Fetească Neagră, Chardonnay, Cabernet, Muscat Otonel. Deşi vinul care va fi produs în România nu are încă un nume, responsabilul cu partea tehnică în cadrul acestui proiect a declarat că graficul brandului va înfăţişa cele patru elemente esenţiale pentru struguri, respectiv aerul, apa, focul şi pământul, împreună cu trimiterea către România. "Nu ne-am gândit încă la un nume, ci mai întâi la soiul care se va produce în România pentru că sortimentele şi caracteristica strugurilor sugerează numele vinului", a subliniat Luca Maroni. Cu o istorie în vinificaţie de peste 3.000 de ani, peste 2.000 de varietăţi de vinuri, circa 10.000 de producători şi 20 de regiuni viticole, Italia îşi dispută cu Franţa titlul de cel mai important producător mondial de vin. În 2011, producţia italiană de vin a atins 40,3 milioane de hectolitri, din care 60% a fost destinată producţiei de vinuri de calitate. (Bogdan Cronţ)