Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Iubita noastră regină a murit”
Este doliu în Marea Britanie. Regina Elisabeta a II-a a murit joi după-amiază la Castelul Balmoral din Scoţia. Avea 96 de ani și sărbătorise în iunie împlinirea a 70 de ani pe tronul regatului. Fiul cel mare al reginei a devenit automat noul monarh și va sluji națiunea britanică sub numele de Regele Charles al III-lea. Presa de la Londra și din întreaga lume deplânge moartea reginei și îi dedică tiraje speciale și emisiuni radio-tv extinse. „Iubita noastră regină a murit” și „V-am iubit, Doamnă” sunt două dintre titlurile de pe prima pagină a ziarelor britanice.
Regatul Unit a intrat vineri în perioada de doliu care marchează moartea suveranei. Salve de tun au răsunat în Londra, clopotele au bătut în întreaga ţară, iar în bisericile, capelele şi catedralele Bisericii Anglicane au loc rugăciuni sau slujbe speciale, scriu agențiile de presă internaționale.
Fiul cel mare al reginei şi succesorul la tron, Regele Charles al III-lea, a vorbit joi seară despre durerea sa, la scurt timp după ce Palatul Buckingham a anunţat dispariţia monarhului. Charles, 73 de ani, a preluat vineri atribuțiile de șef de stat, odată cu prima sa audienţă pe care i-a acordat-o premierului britanic Liz Truss. Sâmbătă dimineaţă, la Palatul St. James din Londra, a avut loc reuniunea Consiliului de Ascensiune, format din aproximativ 670 de politicieni de rang înalt, care l-a proclamat oficial pe Charles ca rege.
Moartea suveranei a provocat o emoţie imensă în Marea Britanie şi în întreaga lume. Simbol al stabilităţii, ea a trecut neperturbată prin toate epocile şi crizele, iar de la urcarea sa pe tron, în 1952, la doar 25 de ani, i-a cunoscut pe Jawaharlal Nehru, Charles de Gaulle şi Nelson Mandela, a asistat la construirea şi căderea Zidului Berlinului şi a întâlnit 13 preşedinţi americani. Marţi, ea tocmai îşi numise cel de-al 15-lea prim-ministru, Liz Truss, ocazie a unei ultime fotografii, în care apare zâmbind sprijinindu-se într-un baston.
Dispariţia reginei a activat operaţiunea London Bridge, care cuprinde planurile, concepute încă din anii 1960, privind ceremoniile care au loc în următoarele 10 zile, începând de la aşa-numita Zi Z (cea a morţii suveranei), între care și un turneu de patru zile al noului rege, în cadrul căruia acesta va vizita Edinburgh, Belfast şi Cardiff şi va asista la slujbe de comemorare a mamei sale.
Potrivit scenariului, în această săptămână, în Ziua Z + 5, sicriul cu trupul reginei va fi depus la Palatul Westminster, unde oamenii îi vor putea aduce un omagiu timp de patru zile.
În ziua funeraliilor - Ziua Z + 10, la ora locală 9:00, Big Ben va bate pentru a anunţa ceremonia religioasă de la Westminster Abbey, unde vor fi prezenţi 2.000 de invitaţi. Este de aşteptat ca exact la ora locală 11:00 sicriul să ajungă la porţile lăcaşului de cult şi ca întreaga ţară să amuţească în semn de respect. Regina va odihni în capela Castelului Windsor, unde este înmormântat și tatăl său. (C. Z.)