Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Iunie a fost luna ieftinirilor
Cartofii, ouăle, zahărul, citricele şi conservele de legume au fost alimentele care s-au ieftinit cel mai mult în luna iunie comparativ cu luna mai, în condiţiile în care preţurile alimentelor au scăzut, pe ansamblu, cu peste 0,7% în intervalul menţionat, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în luna iunie, iar inflaţia anuală a coborât la 0,66%, un nou minim istoric după cel din mai, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,7% şi a tarifelor la servicii cu 0,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Inflaţia anuală a coborât astfel de la 0,94% în mai, în aprilie fiind atins cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, când preţurile de consum au urcat cu doar 0,11%.
Cele mai importante scăderi de preţuri au fost înregistrate în iunie la cartofi (-9,5%), legume şi conserve (-5,5%), ouă (-3,9%), zahăr (-2,7%), citrice şi alte fructe meridionale (2,5%).
Cele mai mari scumpiri s-au consemnat la miere de albine (1%), fasole boabe şi alte leguminoase (0,6%), fructe proaspete (0,4%) şi încălţăminte (0,2%).
La mărfurile nealimentare, statisticile consemnează scăderi de preţuri în luna iunie la butelii - 0,02%, autoturisme şi piese de schimb - 0,4%, în timp ce încălţămintea s-a scumpit cu 0,25%, ţesăturile - cu 0,18%, iar combustibilii - cu 0,17%. La servicii, au scăzut preţurile la transportul aerian şi serviciile de poştă şi telecomunicaţii, cu 0,7% şi respectiv 0,5%, în timp ce transportul interurban s-a scumpit cu 0,10%, cazarea în unităţile hoteliere cu 0,27%, iar serviciile cu caracter industrial cu 0,21%.
BNR a revizuit în luna mai prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioară a intervalului de variaţie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de altă parte, mulţi analişti anticipează ratarea ţintei de inflaţie sau încadrarea la limită.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că banca centrală nu are certitudinea că rata anuală a inflaţiei va rămâne la acelaşi nivel pe tot anul şi în 2015, analizând încă posibilitatea de reducere a prognozei.
„Publicul, pieţele cred din ce în ce mai mult că România a ajuns în situaţia unei inflaţii scăzute, deci nu suntem siguri că această traiectorie, care este sensibil îmbunătăţită faţă de traiectoria de la începutul anului, este una de durată, adică nu se termină în partea a doua a anului, se duce şi în 2015“, a spus Isărescu.
El a precizat că BNR lucrând cu prognoze pe doi ani, tendinţele încă nu sunt consolidate pentru a doua parte a anului, şi anul viitor putând apărea volatilităţi. (Cristina Zamfirescu)