Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Jucării periculoase retrase de pe piaţă
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit temporar de la comercializare 43.000 de jucării potenţial periculoase, majoritatea importate din China. Acestea au fost descoperite de inspectorii OPC Bucureşti în Complexul comercial Niro, Europa, Dragonul Roşu - unul dintre principalii furnizori de jucării pentru operatorii economici din Bucureşti şi din toată ţara. Cu ocazia controalelor, au fost identificate seturi de păpuşi cu piese mici, uşor de înghiţit, jucării din fibre care se desprind uşor, putând provoca sufocarea prin înghiţire sau inhalare, pistoale cu bile, care pot vătăma utilizatorul sau pe cei din jurul acestuia, precum şi jucării din plastic prost finisate, cu muchii tăioase. „Este de neimaginat că, în ciuda accidentelor petrecute de-a lungul timpului şi avertismentelor lansate de instituţia noastră în mass-media, încă mai există comercianţi cărora nu le pasă dacă jucăriile puse în vânzare de ei sunt periculoase pentru copii“, a declarat Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.
Principalele abateri constatate de comisarii ANPC au fost lipsa marcajelor de conformitate, aplicarea concomitentă a marcajelor CE şi CS, lipsa indicaţiilor de montare-asamblare. Sancţiuni au fost aplicate şi pentru lipsa avertismentelor privind potenţialele pericole la folosire (marcarea grupei de vârstă a copiilor, necesitatea supravegherii copiilor, purtarea echipamentului de protecţie). De asemenea, absenţa documentaţiei care să ateste conformitatea produsului cu cerinţele esenţiale de securitate a fost sancţionată. În perioada următoare, ANPC a anunţat că va continua controalele pe piaţa jucăriilor şi le reaminteşte consumatorilor să achiziţioneze jucării potrivite cu vârsta copilului, pentru a fi evitate situaţiile neplăcute.