Proiectul pentru un muzeu dedicat lui Albert Einstein în oraşul german Ulm, unde s-a născut renumitul om de ştiinţă, a fost prezentat luna trecută de arhitectul Daniel Libeskind, informează DPA. Conceptul
Județe care ar putea ieși de sub restricțiile cauzate de pesta porcină
Autoritatea sanitar-veterinară susține că România se găsește „într-o zonă de evoluţie favorabilă” în privința pestei porcine africane, având în vedere că în prezent mai sunt active doar 25 de focare, în timp ce în anii precedenţi erau şi peste 1.000 de focare active. Cu toate acestea, pe două piețe importante, cele din SUA și Marea Britanie, exporturile procesatorilor sunt blocate deoarece România este încă o țară roşie din punct de vedere epidemiologic din cauza pestei porcine africane.
Pesta porcină africană (PPA) afectează sectorul creşterii porcului din România din 2017, când au apărut primele focare. Situația din 2024 arată că, în medie, sunt unu-două focare pe judeţ, existând județe care s-au apropiat de 20 de focare, dar și 9 județe în care timp de un an de zile nu s-a înregistrat nici un focar de pestă, potrivit lui Cristian Mortasivu, director general în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Pentru aceste 9 județe, ANSVSA este în discuții cu Comisia Europeană pentru a obține trecerea lor din zona roșie în cea roz de restricții.
„Am iniţiat deja discuţiile cu Comisia Europeană pentru a le scoate în partea roz a restricţiilor. Acesta este un nivel suplimentar, un nivel superior de siguranţă pentru pesta porcină africană şi sperăm ca până la sfârşitul anului să reuşim să migrăm către zona roz cu cel puţin două zone, adică minimum şase judeţe. Este vorba de zona Timiş şi judeţele învecinate unde este o încărcătură foarte mare de ferme, şi avem şi zona judeţului Argeş, la fel cu judeţele învecinate, Braşov, zona de centru”, a explicat Cristian Mortasivu pentru Agerpres.
În opinia sa, eradicarea acestei boli în totalitate de pe teritoriul României este dificilă, având în vedere ameninţarea constantă venită de la populațiile de porci mistreți. „Pentru eradicarea bolii în totalitate este un drum lung. Este şi o problemă cu care se confruntă întreaga Europă. Prezenţa bolii în mediul silvatic este o constantă şi se pare că după momente de acalmie, revine chiar şi în state care se declaraseră libere de boală”, a mai spus responsabilul ANSVSA.
Prezența pestei porcine în România aduce prejudicii majore exportatorilor din industria cărnii care sunt blocați în Marea Britanie și SUA. Pe piața UE, conform regulamentelor în vigoare, România poate exporta atâta vreme cât produsele sunt realizate din „materie primă eligibilă, dar pentru exportul în Marea Britanie suntem totalmente blocaţi”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase. „Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat”, a spus reprezentanta ARC. În opinia sa, trecerea unor judeţe din zona roşie în zona roz ar fi foarte bună pentru că procesatorii din judeţele respective ar putea exporta. (C. Z.)