Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Jumătate dintre locuințe și-au pierdut garanția structurii de rezistență
Peste 4,5 milioane de locuinţe au o vechime de peste 50 de ani, ceea ce înseamnă că au ieşit din perioada de garanţie a structurii de rezistenţă. În aceste condiții, este nevoie de o reînnoire a fondului locativ, fie prin construirea de noi locuințe, fie prin consolidarea celor construite înainte de 1977, relevă o analiză realizată de specialiștii unei platforme de vânzări imobiliare. Conform Institutului Naţional de Statistică, la finalul anului 2021, în România erau 9,58 milioane de locuinţe.
„Calculele imobiliare.net arată că, în întreaga ţară, peste 4,5 milioane de locuinţe au ieşit din perioada de garanţie a structurii de rezistenţă, care, potrivit legislaţiei în vigoare, este de 50 de ani de la darea în folosinţă. Astfel, ţara noastră are nevoie de o reînnoire a fondului locativ cu aproape 200.000 de unităţi anual. (...) România nu reuşeşte să ţină, însă, pasul cu nevoia de a reîmprospăta fondul imobiliar. În 2022, de exemplu, au fost emise de cinci ori mai puţine autorizaţii noi de construire (43.990) decât necesarul anual (200.000)”, notează studiul.
Potrivit imobiliare.net, seismele recente au deja un impact negativ asupra preţurilor imobilelor vechi, în special în Bucureşti. Astfel, diferenţa dintre preţul unei locuinţe vechi din Capitală şi al uneia construite după 2010 este de aproape 20% şi continuă să crească.
„De exemplu, o garsonieră de 34 mp construită înainte de 1997 costă, în medie, 49.616 euro, în timp ce una similară, dar construită în ultimul deceniu se vinde, în medie, cu 52.696 de euro. Diferenţele cresc atunci când vorbim de apartamentele cu două, trei şi patru camere”, se menţionează în cercetarea citată de Agerpres. (C. Z.)