Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Justiția europeană obligă orașul Madrid să ia măsuri antipoluare
Primăria din Madrid a anunţat că va respecta de acum legislaţia europeană privind calitatea aerului, o premieră pentru capitala Spaniei care a depăşit anumite praguri autorizate, ceea ce a adus acestei ţări o condamnare de către justiţia europeană în decembrie, relatează AFP. În 2022, „Madridul a respectat pentru prima dată directiva europeană (din 2008) privind calitatea aerului”, a precizat primăria într-un comunicat, după ce oraşul a depăşit „din 2010 şi până în 2021 pragurile de dioxid de azot (NO2) stabilite” de această directivă.
La sfârşitul lunii decembrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat Spania pentru că nu a respectat această legislaţie la Madrid şi Barcelona în perioada cuprinsă între 2010 şi 2018. Această condamnare nu a fost însoţită de sancţiuni, însă Comisia Europeană ar putea impune o amendă Spaniei dacă nu va lua măsuri. Sub presiunea Comisiei Europene, Primăria Madrid a lansat în 2018 un sistem strict de restricţie a traficului în centrul oraşului. De atunci, concentraţia medie de dioxid de azot a scăzut cu 22,7%, a anunţat primăria.
Emisiile de NO2, favorizate de ambuteiaje şi de motoarele diesel, sunt alături de particulele fine (PM10), una dintre principalele cauze ale poluării aerului. Ele reprezintă cauza câtorva mii de decese premature în fiecare an în Spania, potrivit Agenţiei Europene de Mediu. Comisia Europeană a luat măsuri în ultimii ani împotriva mai multor state membre în care nu se respectă normele calităţii aerului.