Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Klaus Iohannis și-a anunțat oficial candidatura la șefia NATO
Preşedintele Klaus Iohannis și-a oficializat marți decizia de a intra în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice printr-o declarație televizată și un articol de opinie publicat de politico.eu, în care își prezintă viziunea pentru viitorul NATO, în zece obiective concrete.
„Îmi asum această candidatură în numele României”, a declarat președintele, apreciind că „este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice” și că „NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale”.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că şansele lui Klaus Iohannis în competiţia pentru șefia Alianţei sunt „foarte bune” și că se pare că „există deja o coaliţie suficientă pentru a-l susţine, formată din state din Europa Centrală şi de Est”, având în vedere declaraţiile unor lideri din Ţările Baltice sau din Polonia privind „necesitatea unui leadership din Est la nivelul NATO”, Estul fiind cel mai expus acum la atacurile Rusiei.
„Toate astea arată că există şansa unei confruntări pe care nimeni nu şi-o doreşte între Est şi Vest, dar în momentul în care Estul prezintă o candidatură oficială puternică şi o candidatură a unui lider care este recunoscut la nivel european, cred că şansele preşedintelui Iohannis sunt foarte bune”, a declarat, pentru Agerpres, analistul.
Viitorul secretar general al NATO, care își va prelua mandatul la 1 octombrie, se decide prin negocieri politice între cei 32 de membri ai Alianței, iar pentru desemnare este nevoie de votul lor unanim. Aliații vor să încheie acest proces până la summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie. (C. Z.)