Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Kosovo forţează separarea de Serbia
Negocierile finale între Belgrad şi Pristina cu privire la viitorul statut al provinciei Kosovo, desfăşurate timp de trei zile la Baden, lângă Viena, sub egida trocii internaţionale de mediatori, s-au încheiat fără un acord. „Regret să spun că nu s-a ajuns la un acord cu Serbia“, a declarat ieri preşedintele kosovar, Fatmir Sejdiu, în faţa presei, după runda finală de discuţii care nu au permis apropierea punctelor de vedere. Belgradul propunea acordarea unei largi autonomii provinciei populate în proporţie de 90% de etnici albanezi şi administrate, din 1999, de ONU. De cealaltă parte, liderii din Kosovo refuză orice soluţie în afara independenţei, pe care se pregătesc să o declare unilateral după 10 decembrie, în absenţa unui acord cu sârbii.
„Independenţa este începutul şi sfârşitul procesului pentru poporul din Kosovo“, a precizat ieri preşedintele Fatmir Sejdiu. „Nu putem indica momentul şi data exacte“ pentru declararea independenţei, „însă aceasta se va face foarte rapid“, a mai spus el. De cealaltă parte, într-o altă conferinţă de presă organizată ieri la încheierea negocierilor, preşedintele sârb Boris Tadic a anunţat că Serbia „va anula orice decizie care va conduce Kosovo la independenţă“. „Vom folosi toate măsurile legale şi diplomatice pentru a anula o astfel de decizie“, a spus Tadic, promiţând în acelaşi timp abţinerea de la orice violenţă. Preşedintele Tadic a subliniat că Serbia nu recunoaşte actualmente decât legitimitatea Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Kosovo, datând din 1999, care stipulează integritatea teritorială a Serbiei şi suveranitatea sa asupra provinciei sudice Kosovo.