Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Lecţii online de educaţie a micilor consumatori
Consumer Classroom, un portal lansat de Comisia Europeană, oferă posibilitatea părinţilor şi profesorilor să înveţe despre educaţia consumatorului, respectiv să-l transforme într-un consumator care nu doar îşi cunoaşte drepturile legislative, dar mai ales consumă astfel încât să-şi protejeze sănătatea.
Într-o societate bazată în principal pe principiul consumerismului, cetăţenii sunt nevoiţi să se gândească, la momentul achiziţiei unui produs, la mai multe aspecte care, în final, ar putea să-i lezeze sănătatea, siguranţa, modul de viaţă etc. Astfel că educaţia consumatorului vine să dezvolte deprinderi, atitudini şi cunoştinţe necesare vieţii într-o societate de consum. „Multe persoane nu doar că nu conştientizează propriul comportament privind consumul, ci, totodată, nici nu înţeleg modul şi măsura în care pot influenţa economia, mediul înconjurător şi societatea prin propriul comportament individual privind consumul. Consumer Classroom (Clasa Consumatorului) reprezintă o modalitate de a veni în ajutorul profesorilor pentru a-i educa pe cei tineri pentru viaţa care îi aşteaptă. Reprezintă modalitatea de a-i dota cu aptitudinile necesare astfel încât aceştia să consume într-o manieră conştientă şi să-şi înţeleagă rolul de actori în cadrul sistemului economic - acela de a crea o societate mai bună pentru noi toţi“, potrivit motivaţiei Comisiei Europene de a pune la punct un portal online de educare a elevilor.
Astfel, portalul www.consumerclasroom.eu furnizează şi în limba română informaţii utile către elevi prin intermediul proiectelor transcurriculare, iar profesorii sunt ajutaţi să conceapă propriile lecţii interactive şi antrenante, adaptate la specificul clasei. De asemenea, elevilor le vor fi oferite exemple din viaţa de zi cu zi cu privire la modul prin care pot deveni un consumator mai bun.
Portalul este dedicat în mod special profesorilor care predau elevilor cu vârste între 12 şi 18 ani, fiind totodată deschis tuturor celor care doresc să devină consumatori mai responsabili. De asemenea, se poate face o selecţie printre resurse, în funcţie de temă ori subiect, care se potrivesc cu modul de predare, se pot căuta imagini utile în derularea lecţiilor, pentru ca în final să poată fi distribuite claselor organizate pe grupuri ori pe reţelele de socializare.