Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Legea unitară a pensiilor s-ar putea aplica din 2011
Legea unitară a pensiilor se va aplica cel mai devreme de la 1 ianuarie 2011, dacă actul normativ va fi adoptat de Parlament până la sfârşitul actualei sesiuni, deoarece există un articol în ultima formă a proiectului ce prevede că legea se aplică la 6 luni de la publicarea în „Monitorul Oficial“
Legea pensiilor, atât de discutată în ultima perioadă în toate mediile, este imposibil să se aplice din acest an, în condiţiile în care proiectul legislativ va intra în procedură parlamentară obişnuită la începutul lunii februarie. „Noi sperăm ca, în cel mai bun caz, actul normativ să fie adoptat de Parlament până la sfârşitul lui iunie, urmând să fie publicat în «Monitorul Oficial» în luna iulie“, au afirmat surse ministeriale. În aceste condiţii, Legea unitară a pensiilor se va putea aplica abia de la 1 ianuarie 2011, potrivit unui articol care prevede aplicarea legii nu mai devreme de şase luni de la publicarea în „Monitorul Oficial“. Oficialii au precizat că oricum legea nu ar fi putut intra în vigoare din acest an, în condiţiile în care la bugetul de stat pe 2010 nu sunt prevăzute sumele necesare pentru cei care primesc pensii speciale. Astfel, militarii ar deveni şi ei contribuabili la sistemul public de pensii şi ar trebui alocate în acest sens sume de la bugetul de stat. Pe de altă parte, surse ministeriale au menţionat că procesul de recalculare a pensiilor speciale nu a fost încă demarat, „întrucât nu se poate face acest demers până nu avem ultima variantă a legii unitare a pensiilor, votată în Parlament“. „În acest moment există aproximativ 170-180.000 de pensionari care provin din structurile MApN, MAI şi serviciile secrete“, au precizat sursele. Totodată, din 2011 vor intra în sistemul public de pensii încă aproape 500.000 de contribuabili, care în prezent sunt plătiţi exclusiv cu drepturi de autor sau convenţii civile. Recent, Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a avut o întâlnire cu reprezentanţii FMI, CE şi Băncii Mondiale, în cadrul căreia s-a discutat şi pe tema legii unitare a pensiilor. Asigurări forţate pentru angajaţi Guvernul s-a gândit şi la cei care obţin venituri din cedarea drepturilor de folosinţă asupra bunurilor, aceştia urmând să meargă de bunăvoie să îşi plătească contribuţia pentru pensie. Executivul vrea, practic, să scape de povară pe angajatori, însă o aruncă pe umerii angajatului. Astfel se va ajunge ca omul să încaseze aceiaşi bani, însă va trebui să meargă periodic să îşi achite contribuţiile. Persoanele care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, care au cel puţin 18 ani, sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei individuale de asigurare, care trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data încadrării. „Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi care, anual, se regularizează pe baza declaraţiei privind veniturile realizate, depusă la organele fiscale, dacă diferenţa dintre veniturile realizate şi cele declarate este mai mare de 10%“, se menţionează în proiectul de lege.