Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Legume, fructe şi alte produse de post
Produsele de post sunt acum la mare căutare. Dintre locurile de unde se poate face o aprovizionare convenabilă pentru această perioadă, Piaţa Obor este cea mai cunoscută, fiind considerată şi cea mai ieftină din Capitală.
Ca de obicei, piaţa te întâmpină cu tarabele pline. Roşiile de solar costă 5 sau 6 lei/kg, vinetele de import au ajuns la 6 sau 7 lei/kg. Pe ici, pe colo se mai găsesc vinete de grădină mai mici, la preţul de 2 lei kilogramul. Castraveţii nu se pot cumpăra cu mai puţin de 4 lei/kg. Conopida costă 2 lei kilogramul. Fasolea verde a sărit la 6-7 lei/kg. Acum tronează la loc de cinste pe tarabe grămezile de căpăţâni de varză cu 60 de bani/kg, cartofii au ajuns la 1,5 lei, sfecla roşie se poate cumpăra cu 2 lei kilogramul. Fasolea boabe adusă din Egipt, ca şi cea vândută de ţăranii noştri, costă între 6 şi 10 lei kilogramul. Ceapa costă 2 lei kilogramul, iar cea roşie la 3,5 lei. Ardeiul gras costă 2,5 lei, cel kapia 2 lei, iar cei iuţi 4-5 lei kilogramul. Preţul morcovului este între 1 şi 3 lei kilogramul. Albitura costă 5 lei. Mai sunt încă pe piaţă ridichi crescute în solarii la un leu legătura. Ridichile negre se vând cu 3 lei kilogramul. Dovleacul de plăcintă este la 2 lei kilogramul, iar pepenii pentru murături şi gogonelele se pot cumpăra tot cu 2 lei. Acum sunt la putere merele româneşti, pe care le poţi cumpăra la preţuri cuprinse între 2 şi 4 lei/kg. Gutuile sunt şi ele preţuite la 4 sau 5 lei kilogramul, în funcţie de calitate şi mărime. 100 grame de nuci se vând cu 8 lei sau cu 20-25 de lei/kg de miez. Cătina şi măceşele adunate din pădure se pot cumpăra cu 10 sau 12 lei kilogramul. Strugurii şi prunele aduse de afară ating preţuri de 6 sau 7 lei. În piaţa de peşte se poate găsi aproape toată fauna din apele noastre şi nu numai. Crapul românesc mare se vinde cu 14-16 lei kilogramul, carasul cu 4 lei, somnul cu 17. Ştiuca are preţuri între 15 şi 17 lei, păstrăvul 18, plătica 4, iar chefalul se vinde cu 21 de lei kilogramul. Macroul, codul şi heringul congelat se pot cumpăra cu preţuri cuprinse între 9 şi 15 lei pentru un kilogram. Kilogramul de icre de crap începe de la preţul de 50 de lei şi ajunge până la câteva sute de lei pentru icrele roşii, caviar şi alte delicatese. Caracatiţa este vândută cu 60 de lei kilogramul, iar calamarul cu 30. Racii noştri autohtoni ajung şi ei la 25 de lei pentru un kilogram. Preţul produselor de post necesare în această perioadă, în afară de legume, a mai crescut faţă de anii trecuţi. În supermarketuri preţul uleiului de floarea-soarelui variază între 7 şi 10 lei litrul, cel de măsline între 25 şi 30 de lei, iar oţetul la doar 3 lei litrul, oţeturile balsamice şi cu ingrediente exotice de la 12 la 20 lei recipientele de 250 până la 500 de ml; făina costă 3,4-4 lei/kg; mălaiul 3,5-4 lei; orezul, între 4,5-12 lei/kg. Pastele făinoase româneşti (fără ou) au preţuri cuprinse între 6 şi 7 lei/kg, între 12 şi 30 lei/kg dacă sunt aduse din import. Jumătatea de kilogram de legume congelate poate scoate din buzunarele cumpărătorilor până la 6 lei.