Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Legumele și fructele s-au ieftinit cel mai mult
Consiliul Concurenței a făcut publice date potrivit cărora prețurile medii ale alimentelor de bază, vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale, au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august, comparativ cu luna iunie, în marile rețele comerciale. Ieftiniri semnificative s-au înregistrat la fructe și legume.
Față de luna iunie, în prima săptămână din august, prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii cu 32%, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței (CC). „Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august, comparativ cu luna iunie, în marile rețele comerciale. Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi”, arată informarea CC. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat că reducerile la alimente vor fi mai vizibile pe măsură ce stocurile vechi, achiziționate mai scump, se epuizează.
Prețuri mai mici și la lactate
Lactatele s-au ieftinit, de asemenea, față de luna iulie, alăturându-se astfel altor produse din coșul de bază. „Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai. Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, au înregistrat și ele reduceri de preț. În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. (…) Prețul mediu pentru carnea de porc de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%”, se mai arată în comunicarea CC. Reamintim faptul că, de la 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază.