Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Lemnul de foc se ieftineşte cu până la 50%
Populaţia poate cumpăra lemnul pentru foc provenit din fondul forestier proprietate publică a statului cu preţuri reduse între 30 şi 50%, a declarat directorul general adjunct al RNP-Romsilva, Gheorghe Nichiforel.
„Consiliul de Administraţie al Romsilva a decis reducerea preţului de vânzare a lemnului pentru foc provenit din pădurile administrate de regie cu circa 30-50%, din cauza crizei şi posibilităţilor financiare ale beneficiarilor, dar şi în urma scumpirilor semnificative înregistrate pe aceste sector, în anii 2005-2008. Romsilva a transmis, încă din 10 septembrie 2009, o circulară către toate direcţiile silvice din ţară pentru vânzarea masei lemnoase la preţuri mai mici, procentul efectiv de reducere urmând să fie luat de fiecare direcţie silvică în parte“, a spus Nichiforel. Acesta a precizat că la nivelul Direcţiei Silvice Suceava ieftinirea lemnului pentru foc va fi cu circa 50%, atât pentru populaţie cât şi pentru unităţile bugetare. Astfel, preţul lemnului de foc din răşinoase pentru populaţie va fi redus de la 50 la 25 de lei/mc, al lemnului de lucru din răşinoase pentru gatere va fi micşorat de la 200 de lei/mc la 120 de lei/mc, iar la lemnul de construcţie subţire din răşinoase, de la 105 lei/mc la 80 de lei/mc. Potrivit sursei citate, populaţia va putea achiziţiona lemnul de foc din fag la 40 de lei/un metru cub, de la 70 de lei/mc în prezent, lemnul de lucru pentru gatere din fag cu 130 de lei/mc, faţă de 150 de lei/mc la ora actuală, în timp ce un metru cub de lemn de construcţii subţire din fag va fi redus de la 85 de lei, la 75 de lei/un metru cub.