Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Leul a ajuns pe piaţa interbancară la 4,28 lei, scumpind ratele şi alimentele
Pe piaţa interbancară, euro este cotat la 4,28 lei. Euro a pus la pământ leul în prima săptămână de tranzacţionare din acest an. Evoluţia monedei naţionale a depăşit şi cele mai pesimiste prognoze. Banca Centrală a stabilit un curs de referinţă de 4 lei şi 21 de bani pentru un euro, cel mai ridicat de până acum. La începutul acestui an, euro a crescut peste aşteptările analiştilor care estimaseră că moneda europeană se va vinde cu 4 lei şi 20 de bani abia în primăvară.
După atingerea minimului istoric în faţa euro, de 4 lei şi 21 de bani, unele estimări arată că moneda europeană ar putea ajunge şi la 4 lei şi 45 de bani, dacă BNR nu va interveni pentru a revigora moneda naţională. Euro a pornit, la apariţia sa în România, la începutul anului 1999, de la 1 leu şi 32 de bani, dacă ne raportăm la leul greu. Anul a fost unul destul de greu pentru moneda naţională care a pierdut în raport cu euro peste 40%. Cel mai ridicat curs de referinţă de până la finalul săptămânii trecute, anunţat de BNR, a fost cel din 6 ianuarie 2004, de 4 lei şi 14 bani pentru euro. Totuşi, după acel moment dificil a urmat o perioadă bună pentru leu. Aceasta a fost în intervalul 2004-2006, când moneda naţională s-a apreciat constant faţă de euro până la pragul de 3 lei şi 38 de bani. Creşterea galopantă a monedei europene ar duce la scumpirea alimentelor de bază în următoarele trei săptămâni. Patronatele spun că, la o menţinere a valorii de peste 4 lei pentru un euro, produsele alimentare se vor scumpi cu cel puţin 5%. Este vorba în special de carne, produse de panificaţie, lactate, zahăr, legume şi fructe. Cursul euro se va reflecta cel mai mult în preţul cărnii, pentru că România importă aproape 70% din materia primă. Pe de altă parte, românii care au credite în euro trebuie să plătească rate mai mari. Potrivit datelor BNR, mai mult de jumătate dintre creditele acordate sunt în monedă europeană.