Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Leul îşi continuă aprecierea
Cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 2,44 bani, la 4,2390 lei/euro, coborând astfel la cea mai redusă paritate din ultimele două săptămâni.
Paritatea este cu 2,44 bani sub cursul anunţat luni, când euro a fost cotat la 4,2634 lei. Un curs oficial mai redus decât cel de ieri a fost calculat la 9 ianuarie, când BNR a publicat o paritate de 4,2127 lei/euro. Leul continuat, astfel, tendinţa uşoară de apreciere, începută vineri, astfel că, în ultimele trei şedinţe interbancare, moneda naţională s-a apreciat cu 1,71%, respectiv 7,37 bani. Totuşi, comparativ cu rata de referinţă anunţată la finalul anului trecut, de 3,9852 lei/euro, moneda naţională este depreciată cu 6,37%, respectiv cu 25,38 bani. În regiune, zlotul polonez s-a apreciat puternic, de la 4,3859 unităţi/euro la 4,3310 unităţi/euro, tendinţă afişată şi de forint, care a câştigat teren de la 290,21 unităţi/euro la 284,27 unităţi/euro. Rămâne de văzut dacă leul va reuşi să-şi păstreze avantajul în faţa dolarului şi a euro şi în perioada următoare. Potrivit estimărilor specialiştilor, leul va continua să se aprecieze şi în perioada următoare. De altfel, viceguvernatorul BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat că ultimele cotaţii ale leului în raport cu principalele valute nu au fost exagerate, fiind considerate cursuri normale.