Autoritatea sanitar-veterinară susține că România se găsește „într-o zonă de evoluţie favorabilă” în privința pestei porcine africane, având în vedere că în prezent mai sunt active doar 25 de focare,
Liber la cumpărarea de terenuri, după 2014
Prelungirea interdicţiei de a vinde terenuri agricole străinilor după 2014 este "o solicitare care nu poate fi realizată", a declarat, ieri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. "România nu are o astfel de prevedere în tratatul de aderare, iar singura formulă care ar permite prelungirea este modificarea tratatului. Acest proces poate să dureze însă 2-3 ani şi numai dacă instituţiile europene şi toate statele membre sunt de acord. Cred însă că este o solicitare care nu poate fi realizată", a precizat Orban. La ora actuală, circa 8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări impuse de legislaţia românească. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.
Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe, cu 9,98%.