Periodic, spitalele din România sunt supuse unui proces de evaluare realizat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Potrivit listelor publicate în noiembrie și decembrie cu
Liber la dezinformare și manipulare pe Facebook
Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la unele teme precum imigraţia sau identitatea de gen, scrie AFP. „A sosit momentul să revenim la rădăcinile noastre în ceea ce priveşte libertatea de exprimare”, a spus într-un mesaj video fondatorul Facebook și CEO al Meta, Mark Zuckerberg.
Meta are un program de fact-checking în peste 26 de limbi, în care sunt implicate peste 80 de organizaţii din toată lumea, printre care și agenția de presă AFP. Acestea sunt plătite de companie pentru a verifica articolele de pe Facebook, Instagram sau WhatsApp care ar putea conține potenţiale informaţii false. Conţinuturile considerate „false” sunt „retrogradate” în fluxuri, astfel încât să fie văzute de mai puţini oameni, iar în caz de redistribuire sunt însoțite de un mesaj care explică de ce conţinutul respectiv este înşelător.
Sistemul de fact-checking va fi înlocuit, deocamdată doar în SUA, cu un sistem de „note comunitare” (community notes) similar celui aplicat de reţeaua X a lui Elon Musk. În UE, Meta trebuie să se supună în continuare normelor Legii Serviciilor Digitale (Digital Services Act). Comisia Europeană a indicat că va continua să monitorizeze respectarea de către Meta a regulilor Uniunii.