Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Liberalizarea nu va duce, deocamdată, la prețuri mai mici la gaze
De ieri, 1 iulie, piaţa gazelor din România este complet liberalizată, ceea ce ar trebui să ducă la creşterea concurenţei şi la scăderea preţurilor. Consumatorii casnici nu simt deocamdată aceste beneficii, pentru că piața este dominată de doi mari furnizori de gaze, iar preţurile din ofertele acestora au rămas aceleaşi. Dar, „pe termen mediu şi lung, consumatorii vor fi cei care vor simţi primii efectele benefice“, ne asigură Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.
Liberalizarea pieței gazelor înseamnă că, de ieri, 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) nu mai fixează preţul de vânzare al gazelor către consumatorii casnici, iar aceştia ar trebui să cerceteze piaţa şi să aleagă cel mai bun preţ. Dar liberalizarea vine într-un moment în care piaţa furnizării de energie este extrem de concentrată, două dintre companii, Engie şi E.ON, având 90% dintre clienţii casnici. Aceste companii au trimis clienţilor oferte cu acelaşi preţ ca şi până acum şi, dacă nu există nici un răspuns din partea oamenilor, ofertele intră automat în vigoare.
Cu toate acestea, autorităţile susţin că tarifele pentru populaţie ar trebui să scadă, deoarece pe bursă cotaţiile gazelor cu livrare în a doua parte a anului sunt la niveluri mai mici decât până acum. Însă, potrivit reprezentanţilor E.ON România, nu există pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie.
În urmă cu o săptămână, ministrul energiei, Virgil Popescu, declara, pentru Agerpres, că populaţia ar trebui să plătească facturi cu 10-15% mai mici, odată cu liberalizarea. Reprezentanţii ANRE sunt mai realiști și admit faptul că va mai dura până ce consumatorul va simţi liberalizarea în buzunarul său. „Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piaţă dominată de un cerc restrâns de furnizori“, a afirmat Zoltan Nagy- Bege, vicepreşedintele ANRE.
Ceea ce este important ca oamenii să ştie este că îşi pot schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată şi acea perioadă nu a expirat încă. Din păcate, mai bine de jumătate (51,2%) dintre români nu au auzit de procesul de liberalizare a pieţei gazelor, iar dintre cei care au auzit, doar 21,5% consideră că au informaţii suficiente cu privire la ce înseamnă şi care sunt efectele liberalizării pieţei de gaze, în timp ce 77,6% apreciază că nu au informaţii suficiente, arată un sondaj INSCOP Research, publicat în urmă cu o săptămână. Totodată, 38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de gaze naturale dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor, în timp ce 27,9% resping această posibilitate.
(Cristina Zamfirescu)