Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Licee agricole din România în parteneriat cu şcoli olandeze
Olanda, unul dintre liderii mondiali în agricultură, va sprijini România în procesul de modernizare a învăţământului agricol, iar parteneriatul, lansat în aceste zile la Târgul Internaţional Indagra 2019, prevede ca 58 de licee de profil din ţara noastră să beneficieze în următorii cinci ani de expertiză olandeză.
Prin acordul iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România (MADR) şi Ministerul Agriculturii, Naturii şi Calităţii Alimentelor din Olanda, liceele agricole româneşti vor beneficia de sprijin din partea unor instituţii de învăţământ din Olanda, prin schimburi de experienţă şi transfer de know-how pentru o agricultură circulară - un model de agricultură sustenabilă, bazat pe principiul de a produce mai mult cu mai puţine resurse. În acest sens, liceele din România vor avea oportunitatea de a învăţa şi de a identifica sugestii şi soluţii inspirate din bunele practici ale sistemului de învăţământ olandez.
Datele prezentate de MADR la lansarea parteneriatului arată că numărul liceelor agricole din România a scăzut în ultimii 28 de ani de la 230 la circa 58, una din cauze fiind modul de realizare a reformei agrare din 1991, care a fărâmiţat excesiv suprafeţele agricole.
În context, Floor Boselie-Abbenhuis, director adjunct al Departamentului pentru strategii, cunoaştere şi inovaţie din Ministerul Agriculturii din Olanda, a precizat, potrivit Agerpres, că este impresionată de iniţiativa de a susţine 58 de licee agricole din România, pentru că astfel „le dăm şansa de a consolida şi de a inova în domeniul educaţiei“.