Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Liceele agricole, tot mai căutate
În aceste zile, viitorii liceeni își completează opţiunile în fişele de înscriere pentru admitere, iar liceele agricole se numără, tot mai mult, printre preferințele lor. Potrivit datelor Fundaţiei World Vision România, pentru anul școlar 2018-2019, peste 600 de locuri sunt disponibile în programul intitulat „Liceele agricole - Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”. Pe lângă internat şi cantină, elevii acestor licee beneficiază de burse, de programe de antreprenoriat, de stagii de practică în ţări europene și pregătire în ferme performante.
Liceele agricole vin cu oferte educaţionale tot mai atractive şi relevante pentru economia locală, axate pe formarea viitorilor fermieri şi întreprinzători din agricultură, precum şi beneficii pe care elevii le au din prima lor zi de liceeni. Acestea includ și burse de 180 lei/lună pentru elevii cu venituri mici, dar și burse profesionale de 200 lei/lună pentru elevii de la şcoala profesională, respectiv 400 lei/lună pentru elevii din sistemul dual (jumătate din sumă fiind susţinută de agentul economic).
Potrivit World Vision România, care derulează campania intitulată „Să fii agricultor e mai tare decât crezi!”, liceele agricole oferă calificări în meserii precum tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician industrie alimentară, tehnician protecţia plantelor, tehnician agricultură ecologică, programe de antreprenoriat, stagii de practică în Spania, Portugalia, Olanda, Anglia sau Cipru, prin proiecte cu fonduri europene, transport gratuit, dar şi posibilitatea de a urma o şcoală profesională sau şcolarizare în sistem dual, adică în paralel cu statutul de angajat în societăţi care activează în acest domeniu.
Mai mult decât atât, cei 635 de elevi, care pot începe anul şcolar 2018-2019 la oricare dintre cele mai ofertante 12 licee agricole din ţară, pot beneficia şi de practică în clinici veterinare, şcoală de şoferi pentru tractor şi auto, ateliere pentru industria alimentară, ateliere pentru agroturism şi promovarea tradiţiilor, centru documentare cu sistem home-cinema la Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei”, Prejmer, sală de sport omologată pentru competiţii internaţionale, fermă didactică, atelier gastronomie, cabinete cu calculatoare, sală de festivităţi modernizată la Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, club de echitaţie, fermă didactică cu animale şi culturi agricole, simulatoare auto şi parc de maşini agricole la Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu”, Miroslava.
Viitorii liceeni vor mai putea face stagii de practică la fermele Universităţii de Agronomie Bucureşti şi Ferma animalelor Pantelimon, la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, Brăneşti, judeţul Ilfov, la cercul de apicultură şi stupina proprie, crama, vinoteca şi plantaţia de viţă-de-vie ale Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”, Huşi, la atelierele şi laboratoarele moderne de la Liceul „Demostene Botez” din Truseşti, sera şi parcul dendrologic şi sălile cu calculatoare moderne de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza”, Ciumbrud, la ferma didactică cu vaci de lapte de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.
Cele 12 licee care fac parte din programul de promovare a învățământului agricol derulat de World Vision sunt: Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” - Brăneşti, Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” - Prejmer, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” - Huşi, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” - Miroslava, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor - Suceava, Liceul „Demostene Botez” - Truşeşti, Liceul Tehnologic nr. 1 - Salonta, Colegiul „Emil Negruţiu” - Turda, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” - Ciumbrud, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” - Târgu Mureş, Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” - Sibiu, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” - Geoagiu.