Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Liderii europeni se tem de un nou val de imigrație ilegală
Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat joi, la Bruxelles, îngrijorarea cu privire la posibilele consecinţe ale războiului dintre Israel şi Hamas, temându-se de o situaţie similară crizei refugiaţilor din 2015, potrivit AFP.
„Acest conflict va fi cu siguranţă însoţit de un alt val mare de imigraţie ilegală”, a atras atenţia premierul polonez în exerciţiu, Mateusz Morawiecki. Liderul naţionalist, ca şi omologul său maghiar Viktor Orban, a legat această problemă de „riscul terorismului”. „Dacă Israelul şi Egiptul devin instabile, fluxurile de migraţie din această regiune vor veni imediat în Europa”, a spus Orban.
Într-o scrisoare adresată liderilor celor 27 înaintea summitului care a avut loc joi și vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea unui „parteneriat strategic” cu Egiptul, inclusiv pentru combaterea migraţiei ilegale. „Rolul Egiptului este esenţial pentru securitatea şi stabilitatea Orientului Mijlociu, găzduieşte un număr tot mai mare de refugiaţi şi avem responsabilitatea de a-l sprijini”, a spus ea.
Între timp, tot mai multe state critică funcționarea spațiului de liberă circulație și iau decizii unilaterale în încercarea de a opri fluxurile de migranți ilegali. Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a suspendat aplicarea Schengen şi a reimpus controale la frontiera cu Slovenia, pe motiv că teroriştii ar putea intra pe ruta migratorie din Balcani. Meloni a avertizat că există un „risc clar” ca Schengen „să se spargă în bucăţi”. La rândul lor, Austria, Cehia, Franţa, Germania, Polonia, Slovenia şi Slovacia au reintrodus controalele la granițele lor, lucru care pune sub semnul întrebării tratatul Schengen şi acordurile de trecere liberă a frontierei. (C. Z.)