Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Liderii statelor UE, divizați în privința crizei prețurilor la energie
Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi miercuri în Slovenia, şi-au afişat divizările în privinţa răspunsului care trebuie dat la creşterea explozivă a preţurilor la energie, Franţa şi Spania cerând o reformă în profunzime, în timp ce alţii sunt adepţii răbdării, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Am cerut Comisiei Europene să fie curajoasă în răspunsul său”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez. „Ne confruntăm cu o criză fără precedent care necesită măsuri excepţionale, inovatoare şi energice”, a insistat el.
Spania alături de Franţa, Republica Cehă, Grecia şi România se numără printre cele cinci ţări UE care cer o „abordare comună”. În faţa creşterilor „considerabile” ale preţurilor la gaz şi energie, ţările europene trebuie să stabilească un „set de instrumente de reglementare” pentru a coordona răspunsurile naţionale, au solicitat aceste cinci ţări într-un comunicat.
Mai mult, Parisul îşi doreşte o revizuire importantă a pieţei electricităţii și fixarea preţurilor considerate prea dependente de cotaţiile energiilor fosile, în timp ce Madridul propune „achiziţii comune” de gaz, după modelul aprovizionării cu vaccinuri împotriva COVID-19.
Pe de altă parte, ţări precum Germania şi Olanda s-au pronunțat împotriva unor „măsuri extreme”, argumentând că este vorba despre o situaţie temporară legată de oferta limitată, repercusiunile crizei sanitare şi pe fondul crizei economice.
Potrivit declarațiilor de la finalul reuniunii, Bruxellesul va propune miercurea viitoare, 13 octombrie, un set de măsuri de contracarare a scumpirilor energiei, iar aceste propuneri vor fi discutate în detaliu la reuniunea Consiliului European din 21-22 octombrie. (C.Z.)