Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Limba română, recunoscută ca limbă oficială a minorităţii din Ucraina
Autorităţile de la Kiev îşi nuanţează politica privind minorităţile în contextul aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană. Astfel, limba română este recunoscută ca limbă oficială pentru comunitatea românească, iar preoţii pot oficia în continuare serviciile religioase în limba română.
La finalul şedinţei comune a guvernelor Românei şi Ucrainei, desfăşurată miercuri la Kiev, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că „limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi (n.r. - miercuri) limba română, nu limba moldovenească”.
„Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. (...) În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. A existat o şedinţă de Guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.
În acelaşi timp, şeful Executivului a subliniat că preoţii ortodocşi din comunitatea românească din Ucraina „au dreptul de a oficia slujbele în limba română”.
„La fel de important este să ne asigurăm că preoţii români ortodocşi vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a adăugat premierul Ciolacu.
Şi preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia Guvernului ucrainean, apreciind că acest lucru reprezintă „un pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România şi Ucraina la nivel de stat şi de societate”.
Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 de persoane) şi „moldoveni” (258.600 de persoane), precizează Consulatul General al României de la Cernăuţi.
Potrivit sursei citate, cei mai mulţi etnici români se găsesc în regiunea Cernăuţi - 181.780 de românofoni şi în regiunea Transcarpatia - 32.152 de etnici români, în principal în raioanele Teaciv şi Rahiv. În regiunea Odesa, la ultimul recensământ al populaţiei s-au declarat români 724 de persoane, iar 123.751 s-au declarat moldoveni. Alte regiuni în care locuiesc în mod compact români sunt Kirovograd, Nikolaev, Herson, Ananiev, Balta.
Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal, au mai semnat un memorandum privind „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene”, precum şi un acord privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei. (O. N.)