Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Liniile roșii” din propunerile de modificare a Codului fiscal
Introducerea unor condiţionalităţi privind impozitarea IMM-urilor, dar şi creşterea TVA în sectorul HoReCa, de la 9 la 19%, sunt printre propunerile fiscale ale Guvernului criticate de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit lui Jianu, abordarea reformei fiscale ar trebui să fie pe principiul „de la mare la mic”, începând cu statul, companiile mari şi apoi microîntreprinderile.
„Aş trece în revistă câteva linii roşii şi modificări pe care, de altfel, noi le-am mai spus în această perioadă, pe care le-am transmis şi domnului prim-ministru. (...) În primul rând, o abordare pe care noi o considerăm ca fiind prima linie roşie, aceea a principiului «de la mare la mic», adică întâi să înceapă reforma statului, asta am cerut noi, a cerut Comisia Europeană - şi de altfel cred că aşa este normal, după care să vedem şi multinaţionale şi companii mari că plătesc taxe şi impozite adecvate în această ţară şi să sfârşim cu microîntreprinderile”, a subliniat reprezentantul CNIPMMR, în cadrul unei conferinţe de presă. Jianu a mai spus că nimic din ceea ce s-a discutat în legătură cu impozitarea nu se poate aplica de la 1 octombrie sau 1 noiembrie, ci de la 1 ianuarie 2024.
O altă critică la adresa măsurilor fiscale publicate marţi de Executiv a venit din partea patronatelor reunite în Confederația Concordia. Directorul executiv al organizației, Radu Burnete, este de părere că taxarea cifrei de afaceri a companiilor mari se va transfera în prețuri, va reduce investițiile, va afecta companiile românești care ar fi vrut să se extindă şi va avea, în general, un impact negativ în multe sectoare economice. (C. Z.)