Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Lista băncilor care acordă credite prin „Noua Casă”
Programul „Noua Casă 2024” a devenit luni operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanţe, în valoare de un miliard de lei, a fost alocat celor 16 bănci care vor acorda credite garantate de stat. În București, pe segmentul apartamentelor cu două camere, locuinţe mai accesibile se găsesc în Ferentari, unde prețul mediu este de 53.000 de euro, iar în cazul celor cu trei camere, în zona Giurgiului și în Militari (circa 75.000 de euro).
Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat prin „Noua Casă 2024” este: de 66.500 de euro - pentru imobile cu preț sub 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%; de 119.000 de euro - pentru locuințe care nu depășesc prețul de 140.000 de euro, cu un avans solicitat de 15%. Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.
Pot accesa un credit prin program persoanele care nu dețin în proprietate (exclusivă sau împreună cu partenerul) nici o locuință sau care au cel mult un imobil, cu suprafață mai mică de 50 de mp, care nu a fost achiziționat printr-un program similar.
Lista băncilor la care pot apela românii care doresc să cumpere o locuinţă este formată din Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Techventures Bank. Aceste instituții întocmesc dosarul de credit și îl înaintează către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în vederea obţinerii garanţiei de stat.
Programul vine cu câteva modificări în acest an printre care comisioane de administrare reduse la jumătate (de la 0,30% la 0,15% pe an, calculat la soldul garanţiei) și diminuarea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare, potrivit FNGCIMM, entitatea care administrează „Noua Casă” și pe site-ul căreia se găsesc informaţii complete privind condiţiile de eligibilitate sau documentele necesare.
În prezent, în București, de unde vin cele mai multe solicitări de credite prin „Noua Casă”, preţul mediu solicitat pentru apartamentele aflate la vânzare a ajuns la 1.634 de euro/mp, conform Imobiliare.ro.
„Proprietăţile mai spaţioase sunt, de multe ori, scoase la vânzare cu preţuri atât de mari încât puţini sunt cei care îşi permit să le cumpere. (…) Graţie ofertei variate, găsim şi cartiere cu preţuri mult mai accesibile. Acestea sunt localizate, în general, în sudul şi în vestul oraşului. Spre exemplu, un cumpărător va plăti 42.000 de euro pentru o garsonieră în Militari, 53.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere în Ferentari şi mai puţin de 75.000 de euro pentru o locuinţă cu 3 camere în zona Giurgiului”, susţin consultanţii. (C. Z.)