Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Lista noilor măsuri de relaxare
Ieri au intrat în vigoare, în urma deciziei Guvernului, mai multe măsuri de relaxare care permit, printre altele, organizarea activităţilor culturale, sportive, artistice şi de divertisment, a festivităților de sfârșit de an școlar, redeschiderea piscinelor şi a locurilor de joacă din spaţii închise.
Începând de marţi, activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi se pot desfăşura în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condiţiile asigurării unei suprafeţe minime de 2 mp/persoană, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi doar dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Este permisă participarea doar pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru cele care au un test negativ PCR sau antigen rapid, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Activităţile culturale în spaţii închise se pot desfăşura cu participarea publicului până la 70% din capacitatea spaţiului, dacă incidenţa este sub 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.
O altă măsură care a intrat în vigoare de la 1 iunie este creşterea numărului de persoane care pot participa la nunţi, botezuri, mese festive, parastase. Acesta este de maximum 70 de persoane în spaţii deschise şi maximum 50 în spaţii închise, dacă incidenţa cazurilor este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. La stabilirea numărului maxim de participanți nu sunt incluşi copiii sub 16 ani.
Competiţiile sportive în spaţii închise sau deschise se vor putea desfăşura cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa este sub 3/1.000 de locuitori. Condiția pentru spectatori este să fie persoane vaccinate, să prezinte un test negativ PCR sau antigen rapid sau să fie persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2. Activitatea în sălile de sport va fi permisă în condițiile ocupării a maximum 70% din capacitate, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.
Festivităţile de sfârșit de an școlar se vor putea desfăşura în spaţii deschise cu participarea elevilor, profesorilor, precum şi a părinților, dacă aceştia din urmă sunt vaccinați, prezintă un test negativ sau au fost infectați cu SARS-CoV-2.
Purtarea măştii de protecţie nu mai este, de ieri, obligatorie la locurile de muncă în spaţii închise, unde activează maximum 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Masca rămâne obligatorie în toate spaţiile închise comune. (C. Z.)