În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Locuințe de necesitate acordate de Primăria Capitalei
Primăria Municipiului București (PMB) a dat publicităţii lista imobilelor cu risc seismic și propune câteva măsuri urgente, printre care consolidarea, într-o primă fază, a clădirilor aflate în proprietatea municipalităţii. Pentru cei care locuiesc în imobilele din clasa I de risc seismic, pericol public, PMB oferă 84 de apartamente, locuinţe de necesitate.
Lista imobilelor din București expertizate tehnic în privința riscului seismic cuprinde 774 de clădiri: 183 au fost încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, 173 în clasa I de risc, 318 în clasa II de risc seismic, 94 în clasa III și 6 clădiri au fost incluse în clasa IV de risc seismic. „Imobilele au fost expertizate în perioada 1994-1996 de fostele ICRAL-uri (preluate de municipalitate pe bază de inventar). După 1997, clădirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau asociaţiilor de proprietari, prioritate având clădirile cu regim de înălţime de minimum P+5 etaje și construite înainte de anul 1940.
Din totalul clădirilor expertizate, au fost consolidate, din anul 2001 și până în prezent, 75 de imobile, 18 de către Primărie, restul pe cheltuiala proprietarilor”, a explicat primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-un comunicat. În ceea ce privește situaţia clădirilor aflate în categoria I de risc seismic și care prezintă pericol public, pentru 62 de imobile din cele 183 au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari, însă doar pentru 11 imobile sunt încheiate contracte de execuţie a lucrărilor și doar la trei dintre acestea sunt deschise șantiere.
Pentru că situaţia este considerată de către conducerea municipalităţii ca fiind una „dramatică”, s-a decis înfiinţarea unei direcţii speciale, în cadrul Primăriei – Administraţia municipală pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, care să se ocupe exclusiv de acest tip de clădiri.
Conducerea PMB a anunţat că, în continuare, se va trece la consolidarea, în regim de urgenţă, a imobilelor cu bulină, care reprezintă un risc pentru populaţie, prioritate având cele care se află în totalitate în proprietatea Primăriei, întrucât nu mai sunt necesare acorduri de la coproprietari. „Fac apel la proprietarii de imobile, care se încadrează în clasa I de risc seismic pericol public, să accepte locuinţele puse la dispoziţie de Primărie, în regim de urgenţă, iar dacă nu locuiesc în acele imobile și au chiriași, să-i informeze și să înceteze contractele de închiriere”, a subliniat primarul general al Capitalei.
Administraţia Fondului Imobiliar dispune în acest moment de 84 de apartamente libere, cu destinaţia locuinţe de necesitate, aflate în imobilele situate în bulevardul Naţiunile Unite nr. 8, bloc 108, tronson II, în bulevardul Naţiunile Unite nr. 9, bloc 107, tronson II și în Calea 13 Septembrie nr. 224, bloc V53, tronson II.
Potrivit legii, proprietarii imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public pot restitui sumele aferente consolidării, în rate lunare egale, în lei și fără dobândă, cu o durată de rambursare de până la 25 de ani de la terminarea lucrărilor de consolidare. Primarul Gabriela Firea a anunţat că proprietarii imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic, pericol public, vor fi notificaţi de entitatea nou creată, iar în cazurile extreme se va ajunge chiar și la amendarea proprietarului și acţionarea în instanţă a celor care „nu permit accesul în locuinţe, în faza de proiectare și/sau execuţie”.
Recent, și premierul Dacian Cioloș a subliniat că există foarte mulţi proprietari privaţi care se arată reticenţi la măsura de eliberare temporară a imobilelor pentru a fi refăcute. „Sunt foarte mulţi oameni, mai ales proprietari privaţi, care sunt reticenţi în a accepta eliberarea temporară a clădirilor pentru ca ele să fie consolidate. Ne gândim inclusiv la proiecte legislative, care să ne permită să facem lucrul acesta”, a precizat Cioloş.