Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Locuințe și servicii sociale pentru vârstnicii singuri
Un nou program care are ca beneficiari finali vârstnicii vulnerabili, singuri sau fără locuință va fi lansat la începutul lunii iunie de Ministerul Proiectelor Europene. Apelul de proiecte, care va fi deschis între 11 iunie și 10 august 2023, vizează finanțarea serviciilor de îngrijire la domiciliu și ameliorarea condițiilor de locuit a bătrânilor cu venituri reduse, fără familie sau cu aparţinători lipsiți de venituri.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat sâmbătă în consultare publică ghidul solicitantului în programul „Comunităţi de seniori - sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative”. Apelul face parte din Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi dispune de o alocare totală de 80 de milioane de euro pentru măsuri ce urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale bătrânilor vulnerabili.
„Vorbim despre un tip de servicii sociale ce se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menţinerea independenţei şi calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunităţile lor şi să participe activ la viaţa socială. (…) Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani“, a declarat, potrivit Agerpres, ministrul de resort, Marcel Boloş, care a subliniat că la servicii de îngrijire apelează în prezent 12.500 de vârstnici, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin.
Și numărul total de servicii autorizate de îngrijire la domiciliu este insuficient, de doar 259 la nivel naţional, din care 86 în mediul rural. La fel, potrivit datelor din 2020, sunt numai 557 de cămine rezidenţiale de bătrâni licenţiate.
Potrivit MIPE, persoanele vârstnice fără sprijin sunt expuse unui risc mai mare al sărăciei şi excluziunii sociale. În 2019, 26,22% din populaţia vârstnică a UE a raportat dificultăţi moderate sau severe în a se îngriji. Datele INS disponibile la începutul anului 2020 arată că în România erau 3,66 milioane de vârstnici. Aceasta înseamnă că, prin corelare cu cifrele de la nivelul UE, aproximativ 963.000 de români în vârstă ar avea nevoie de îngrijire acasă.
În cadrul apelului vor fi finanţate proiecte care vor asigura, printre altele, construcţia de locuinţe sociale noi şi reabilitarea de locuinţe sociale individuale, modernizarea centrelor de zi, dar şi furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj şi spălătorie, deplasare în afara casei şi însoţire, acompaniere şi socializare etc.
În cadrul acestui apel vor putea depune proiecte furnizori de servicii sociale publici şi privaţi autorizaţi, în parteneriat cu autorităţile publice locale. (C.Z.)