Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Locul 2 în UE la producția de porumb
După doi ani, 2018 şi 2019, în care a fost „campioană” în rândul statelor membre în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia de porumb boabe realizată, anul trecut, România s-a situat pe poziţia a doua în Uniunea Europeană, după Franţa, în ceea ce priveşte producţia, cu un total de 10,8 milioane de tone. Recolta din 2020 a fost, din cauza secetei, cu aproape 40% mai mică faţă de anul 2019, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În schimb, la suprafaţa cultivată cu porumb, România continuă să ocupe prima poziţie, cu peste 2,6 milioane de hectare. Astfel, în clasamentul privind producţiile de porumb boabe din UE, Franţa a raportat anul trecut o cantitate de 13,3 milioane de tone, România - 10,8 milioane de tone, Ungaria - 8,3 milioane de tone şi Italia - 6,7 milioane de tone.
Potrivit sursei citate, suprafaţa cultivată cu porumb în România a depăşit 2,6 milioane ha anul trecut, în Franţa fiind cu aproape un milion mai mică, respectiv 1,6 milioane de hectare, în Ungaria - 973.000 ha şi în Italia - 603.000 ha.
Anul trecut, România a exportat în spaţiul intra şi extracomunitar o cantitate de 5,71 milioane tone de porumb boabe, adică jumătate din producţia obţinută, având şi cele mai mari încasări în topul produselor agroalimentare livrate pe piaţa externă, respectiv 1,08 miliarde de euro, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii la solicitarea Agerpres.
Pe de altă parte, în 2020 au fost efectuate şi importuri, dar în cantităţi mai mici, de 1,338 milioane de tone, în valoare de 321,3 milioane de euro. Consumul intern de porumb se ridică la aproximativ 4,5 milioane de tone. (C. Z.)