Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Locuri de muncă sigure prin reţeaua Eures
Românii care doresc să muncească în străinătate pot aplica pentru un loc de muncă în reţeaua Eures, joburile de aici fiind verificate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La nivelul fiecărei agenţii judeţene există câte un consilier care oferă sprijin şi consiliere celor care caută un loc de muncă prin Eures. În acest moment, potrivit ANOFM, angajatorii din mai multe state europene oferă 619 locuri de muncă.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi cu ridicarea restricţiilor de muncă în mai multe state europene, românii sunt liberi să-şi găsească locuri de muncă oriunde în spaţiul european. Însă pentru a avea siguranţa că angajatorii le oferă într-adevăr facilităţile din descrierea posturilor, cea mai sigură formulă de angajare este prin rețeaua Eures. Persoanele interesate pot aplica pentru un job după ce şi-au creat în prealabil un cont de utilizator şi au actualizat un Curriculum Vitae. Aici, pe platforma http://www.eures.anofm.ro/index.php, locurile de muncă sunt verificate de agenţiile naţionale şi sunt girate de organismele europene.
Portalul, înfiinţat în 1993, reprezintă o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale UE plus Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein, precum şi patronate și sindicate. În România, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este membră Eures, iar în fiecare agenţie judeţeană există câte un consilier care îi consiliază şi informează pe cetăţenii români care îşi caută de lucru în spaţiul european. Tot prin această reţea se poate aplica pentru un job şi în România, întrucât există companii din ţară care doresc să recruteze personal din spaţiul economic european.
Momentan sunt vacante 619 locuri de muncă prin Eures
În acest moment sunt disponibile 619 locuri de muncă vacante prin intermediul reţelei Eures România, cele mai multe fiind în Germania - 236 posturi. Potrivit unui comunicat al ANOFM, citat de Agerpres, se caută bucătari, factori poştali, lucrători în construcţii, agenţi de securitate sau şoferi de tir. Alte 195 de posturi sunt disponibile în Republica Cehă (lucrători în producţie, respectiv asamblarea aparatelor de aer condiţionat, operatori de producţie, muncitori asamblare, croitori sau lucrători în prelucrarea lemnului). În Marea Britanie sunt disponibile 141 de posturi, foarte multe în sistemul medical: 30 de posturi de asistent medical de recuperare, anestezist, 20 îngrijitori persoane, 15 asistenţi medicali terapie intensivă, 12 asistenți medicali pediatrie etc. Alte 35 de posturi sunt vacante în Suedia, 10 în Elveţia, un post de profesor în Norvegia şi un post de maseur în Spania.
Tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani interesaţi să lucreze în străinătate se pot înscrie în programul `Your first Eures job” - `Primul tău job Eures”, care sprijină mobilitatea tinerilor în ţările UE prin acordarea de subvenţii (sprijin financiar în vederea stabilirii în noua ţară, recunoaşterea calificărilor, curs de limbă sau alocaţie suplimentară pentru relocare). Proiectul susţinut de Comisia Europeană se desfăşoară până în ianuarie 2017, iar ANOFM este aplicant alături de serviciile similare din Suedia, Slovenia, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Portugalia și Insulele Azore. `Prin proiectul nostru, puteți aplica pentru a obţine sprijin financiar dacă sunteți chemați să mergeți la un interviu de angajare într-o altă țară UE. Și dacă vă angajați și vă mutați în una dintre aceste țări, puteți aplica pentru sprijin financiar în vederea stabilirii în noua țară”, informează portalul Eures România. (Oana Nistor)