Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Loturi de casă pentru tineri
Tinerii cu vârsta până în 35 de ani pot primi în folosinţă gratuită terenuri pentru construcţia unei case proprietate personală. Potrivit Legii nr. 15/2003, republicată în 2014 şi intrată recent în vigoare, suprafeţele de teren vor fi cuprinse între 150 mp şi 300 mp în municipii şi sectoarele Capitalei, între 250 mp şi 400 mp în oraşe şi între 250 mp şi 1.000 mp în mediul rural.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani pot primi, la cerere, o suprafaţă de teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Potrivit Legii nr. 15/2003, republicată în 2014, atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre de consiliu local. De altfel, suprafeţele de teren trebuie să facă parte din domeniul privat al primăriilor. „Terenurile vor fi atribuite în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre a consilului local”, arată textul legii.
Cererea pentru atribuirea terenului se depune la consiliul local al localităţii unde solicitantul îşi are domiciliul, iar în funcţie de mărimea unităţii administrativ-teritoriale pot fi acordate următoarele suprafeţe de teren: între 150 mp şi 300 mp în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti, între 250 mp şi 400 mp în oraşe şi între 250 mp şi 1.000 mp în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.
Potrivit legii, tinerii pot beneficia o singură dată de această facilitate, însă trebuie să îndeplinească mai multe criterii, respectiv să aibă între 18 şi 35 de ani la data depunerii solicitării, iar la momentul atribuirii să să nu fi deţinut \ să nu deţină în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.
Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. După finalizarea construirii locuinţei, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinţei, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv. Legea prevede că preţul de vânzare se stabileşte prin expertiză tehnică, întocmită de un expert evaluator autorizat şi aprobată de consiliul local. Consiliile locale pot stabili însă, potrivit legii, criterii suplimentare şi vor onora cererile dacă au în proprietate privată terenuri disponibile.
De exemplu, la Brăila, în ultimii 12 ani au fost depuse 4.000 de cereri pentru atribuirea de terenuri tinerilor în baza Legii 15/2003, dintre acestea 100 au primit aviz favorabil miercuri, 30 septembrie. „Toate dosarele sunt scanate şi arhivate în format electronic, pentru prima dată în 12 ani, şi sunt prinse într-o bază de date care poate fi consultată, astfel încât să nu mai existe discuţii, totul să fie transparent. De foarte multe ori au existat discuţii cu privire la modul în care au fost selectate dosarele”, a declarat viceprimarul din Brăila, Alexandru Dănăilă, într-o conferinţă de presă. În acelaşi timp, viceprimarul a precizat că între municipalitate şi tinerii care vor primi loturile de casă va fi încheiat un contract de comodat, astfel încât, timp de zece ani, construcţiile să nu poată fi înstrăinate, iar beneficiarii să primească gratuit de la primărie proiectele pentru viitoarele locuinţe.